Zumbuli i drugo prolećno cveće

Zumbuli

Moja prva sećanja na dolazak proleća tokom detinjstva nisu visibabe, nego izdanci cveća. Kraj zime su najavljivale lale, zumbuli, narcisi i zvončići. Kada počnu da se pojavljuju izdanci, znam da je zimi odzvonilo i da će uskoro sve biti zeleno. Iz tog razloga, ovo cveće mi se čini neophodnim u svakom dvorištu, posebno jer stiže, onda dok nije baš sve zeleno. Lako je uživati u cveću i zelenilu tokom kasnog proleća i leta.

A kao što sam vas već navikla, uvek pišem o svom iskustvu i kako je nešto uspelo ili nije, a ne o onome što već svako može da pronađe negde na guglu. Kao onomad, kada sam pisala o našoj prvoj bašti koja je ispala potpuni fijasko, razume se.

zumbuli u rano prolece

Kada se sadi cveće sa lukovicama?

Svake godine, od kada živimo u kući, u proleće krenem da tražim gde mogu da kupim lukovice lala. Svake godine konstatujem da to moram da uradim u jesen i ništa na kraju ne uradim. Moram priznati da sam inače začuđena koliko se lukovice inače teško pronalaze. Verovatno zato što ima mnogo više onih koji kupuju sezonsko cveće za terasu, a koje je uz to i jeftinije.

Uglavnom, lukovice je potrebno zasaditi u jesen, da miruju tokom zime, a onda će se u proleće pojaviti izdanci. Za zumbule važi da se kada precvetaju lukovice vade iz zemlje i čuvaju na tamnom i hladnom do jeseni, kada se opet vraćaju u zemlju da prezime. Tako se postižu krupniji cvetovi. No, ja sam neki slučaj koji voli da sve gaji što prirodnije. Kod mene ćete teško videti savet da bildujem cveće nekim veštačkim đubrivima. No, retko ćete samim tim i videti neke probujale savršene biljke.

Meni se sviđaju zumbuli baš onakvi, kakve ja pamtim, sa po jednim, dva ili tri cveta na svakoj stabljičici, gustog zelenila koje se samo širi s godinama. Takve i ja planiram da jednog dana imam.

zumbuli u rano prolece
Sadnica zumbula sa lukovicom i korenom

Zumbuli – gde ih pronaći u proleće?

Pre neki dan sam u “Sunce” prodavnici našla sadnice zumbula po 115 dinara komad u maloj saksiji. Kupila sam tri komada. Sve imaju mali pupoljak. Pitala sam se da li je vreme da ih iznesem napolje ili im je rano. Nadam se da će bar ovog proleća potrajati, a za dalje ćemo videti.*

(*Dopuni tekst kako vreme bude prolazilo da biste mogli da vidite kako je izgledalo dalje i da li sam negde pogrešila. Sada ga objavljujem da biste mogli da razmislite o kupovini zumbula dok je vreme.)

zumbuli u rano prolece
Sadnice zumbula i “noć i dan”

Drugo cveće u lukovicama

U slučaju da nađete i lale sa lukovicom, ista je stvar. Možete ih posaditi sada, a onda ćete ih imati i sledeće godine. U toj opciji ne važi da moraju čekati preko zime u zemlji. Samo što ja lale sa saksijom kod nas još uvek nisam našla.

Nigde nisam našla ni lukovice narcisa i zvonića na prodaju. Možda ću pitati komšije za po jednu kako bih mogla da ga bar po malo zapatim. Mada nešto nisam sigurna koliko će mi godina trebati dok se to dalje bude raširilo.

Prošlogodišnji zumbul

Prošle godine smo od muža dobile po jednu sadnicu za 8. mart. Od 3 različite samo je list zumbula opstao do nekog doba. Tada sam digla ruke od njega, jer eto, mislila sam cvetao je jedne godine i to je to. Međutim, kada smo u jesen prekopavali, naišli smo na lukovicu, koju sam uspela čak malo i da oštetim. Ostavila sam da stoji tako i imala šta da vidim juče. POJAVLJUJE SE NOVI ZUMBUL! Uspeo je da preživi zimu. Tako da ima nade da će i ova tri, kupljena sada sačekati sledeću zimu.

Lukovice u čaši ili vazi

Mnogi na internetu promovišu gajenje zumbula i lala u staklu unutra. Moram priznati da nisam probala. Meni deluje da je to više jednokratna opcija, mada verovatno grešim. Volela bih da se neko javi i kaže nam svoje iskustvo – kako izgledaju zumbuli u čaši?

Pročitajte još:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *