Zubić vila u našem domu – kako izgleda kada dođe

Zubić vila

Ovih dana, Zubić vila je dolazila u naš dom po drugi put. Zapravo, posećivala nas je pre toga 8 puta, ali ovo je prvi put da je starijoj ćerki ispao mlečni zub.

Malo magije kod nas

Opšte je poznato da smo mi ljubitelji magije. Ne u smislu da smo nešto opsednuti, ali smatramo da im malo mistike i magije samo potpiruje maštu. Drago mi je da smo uspeli u tome da im detinjstvo na kratko učinimo magičnim i obogaćeno vilama. Dobro je da deca veruju u Deda Mraza i o tome planiram tek da vam pišem. Već sam pisala i o tome kako izgleda kada dolazi Uskršnji zeka u naš dom. Naše laičko mišljenje, kao roditelja, a ne nekih stručnjaka je da im taj stres oko vađenja zubića treba malo olakšati.

zubic vila
Zubić vila u našem domu

Moje sećanje na vađenje prvog zuba

Sećam se mog prvog vađenja zuba, em je bilo bolno, em je deda zub uvio u hleb i bacio komšijskom psu da pojede jer je neko verovanja postojalo da će tako stalni zubi biti jaki kao toj kuci. Ako me pitate šta sam ja mislila, mislila sam da je to neviđena glupost. Što i danas mislim. Ti naši običaji uglavnom su naučno utemeljeni koliko i postojanje prave Zubić vile. Uz to se sećam da sam bila namćorasta i jer nisam ljudski imala prilike da zagledam svoj zub. A silno sam želela danima dok se klimao da osmatram kako će izgledati izvađen.

Kao i većina roditelja, kada imate neko neprijatno sećanje iz detinjstva, potrudite se da sa svojom decom uradite suprotno. Tako smo i mi pristupili epizodi sa zubom.

Ko je zapravo Zubić vila?

O Zubić vili su naša deca imali prilike da gledaju u crtanom filmu “Pet legendi”. To je po meni, jedan od lepših crtanih filmova. Uz to, čuvena “Pepa Prase” ima epizodu o vili i zubićima, kao i novi domaći crtani “Lola i Mila”.

Trejler za crtani film “Pet legendi”

Širom sveta postoje različita verovanja vezano za zube. Neki veruju u vile, a neki da zub treba baciti ili sačuvati. Više o tome u tekstu Nacionalne geografije možete pročitati ovde.

Zubić vila je ono što izmaštate, a u našoj prezentaciji, to je jedna mlada dama koja je nalik Zvončici iz Petra Pana. Ona noću doleti i donese čokoladne novčiće i ostavi ih pored zubića. Trebao bi čokoladni novčić, ali mi uvek kupimo koji više, pa i drugo dvoje dece dobije po jedan.

zubic vila
Koliko košta Zubić vila?

Koliko košta Zubić vila?

U vreme materijalizma i konzumerizma, često se preteruje u svemu, pa tako i u kupovini poklona deci. Mi smo odlučili da ovo zaista bude nešto simbolično. Prvi zubić smo počastili sa sitnim paricama za najmanji autić ili lutkicu i nezaobilazne čokoladne novčiće. Za svaki naredni ponavljali smo samo ritual sa čokoladnim novčićima. S tim da naša vila ostavlja i po novčić za drugu decu, a za onog ko je izvadio zub po 3 ili 5 novčića. Novčići koštaju 10 dinara komad inače. Jedini je problem što je bila nestašica jedno vreme koju smo nadomestili mini Najlepše želje čokoladicama i jednom Kinder čokoladicom.

Čak i da imam neke milione, smatram da bi kupovina većih poklona pokvarila magiju. Dete bi tada samo iščekivalo šta će dobiti, želje i apetiti bi rasli, a postojanje magije i Zubić vile bilo marginalizovano. Milena je često moj opozit i neko ko je veći namćor čak i od mene (ako je to moguće). Mada ja mislim da to samo tako predstavlja i da je više nežna duša, jer, za razliku od nas, ona godinama organizuje deci dolazak Deda Mraza na kućnu adresu. Njeno mišljenje o vili možete pročitati ovde: Koliko košta vaša Zubić Vila?

Do kada deca veruju u Zubić vilu?

Najstarije dete ima 8 godina i tek ove godine zna da Deda Mraz ne postoji. Mada i to još uvek negde malo želi da veruje da nije tako i srećna sam zbog toga. Juče smo vodili zanimljiv razgovor.

“Ako ste vi Deda Mraz, da li ste vi i Zubić vila?”, pitao me je sin.

“Možda, a možda i oni zapravo postoje. Da li bi ti voleo da vila postoji?”, odgovorila sam.

“Paaaa, ja bih voleo!”

“Dok god veruješ, magija postoji!”

Lepo je gledati ih dok su još tako nevini, pomalo naivni i srećni. Rastu neopterećeni problemima i raduju se malim stvarima. A da li vi još verujete u neku magiju?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *