Zečije uši – biljka sa dlakavim listovima

Zecije usi (4)

Nasuprot afričkim ljubičicama koje nikada nisam volela, između ostalog i zbog dlakavih listova, zečije uši su mi se dopale. Zapravo, ne znam da li sam bila nešto oduševljena, ali spontano samo naletela na njih prošlog leta u Starom Slankamenu i čupnula bukvalno dva lista dugih oko 3 centimetra sa korenom. Obzirom da su par sati provele u vrelom automobilu, sam u papirnoj maramici, dobrih desetak dana su kunjale i u zemlji u dvorištu, uredno zasađene i zalivane. Listovi su bili klonuli i ulepljeni, ali nešto mi je bilo žao da iščupam i bacim dok ne vidim da je biljka potpuno propala.

Zecije usi (1)

Nakon tog perioda, polako je živnula i vremenom je počeo da izbija po koji novi listić. U nekom momentu sam ih presadila i vremenom shvatila da je biljka koja može da prezimi napolju, veoma otporna i nezahtevna, a ono što se meni dopada je i što se jako lepo kombinuje sa jarko zelenim biljem.

Listovi deluju kao plišana igračka, nisu bockavi i neprijatni. Deca obožavaju ovo cveće.

Zecije usi (2)

Zečije uši – Stachys byzantina, Stachys Lanata, Stachys Olympica

Zečije uši su biljka koja potiče iz Azije (Turske, Irana, Jermenije…). Samim tim odlično podnosi suva tla i visoke temperature, ali je važno naglasiti i da opstaje i tokom zime. Nekada, tokom hladnih zimskih dana, može izgubiti nadzemni deo, ali ponovo iz korena izbija u proleće.

Zečije uši – cvet

U početku nisam znala da će zečije uši u jednom momentu cvetati. Obzirom da je biljka bila veoma mala tokom prošlog leta, nije bilo naznakama cvetu, a i period cvetanja je kraj proleća i početak leta, kada je još uvek nisam imala.

Zecije usi (8)
Zečije uši – pupoljci pred cvetanje (Stachys byzantina, Stachys Lanata, Stachys Olympica)

Cvet može biti i bele boje. Ova vrsta koju mi imamo je ljubičasta. Minijaturan je, možda oko 5 milimentra i ima ih puno na stabljikama. Izbiliza su jako lepi, jer su nalik na orhideje, a inače nisam fascinirana.

Zecije usi (7)

Imam iskustva sa frapiranjem kada je prvi put cvetala čuvarkuća, pa kada je jedna grana počela da se izdiže iznad ostalih, odmah mi je bilo jasno šta je u pitanju. Te precvetale grane, sam baš juče, kada sam sređivala baštu posle odmora isekla. Potrebne su baštenske makaze, jer stablo bude prilično debelo.

Zecije usi (15)

Rasađivanje biljke zečije uši

Ova biljka se veoma brzo širi, ali rekla bih da to radi u etapama – tokom proleća i drugi put krajem leta. Između uglavnom stagnira, osim što cveta početkom leta. U odnosu na prolećno rasađivanje, kada sam po dva-tri lista odvojila iz korena i prebacila na još dva mesta, krajem proleća se toliko raširila (tik pred cvetanje), da sam odlučila da je rasadim na još par mesta. Činilo mi se da će bolje napredovati, a već je deo pelazio na beton i nije imala gde da napreduje.

Evo kako je to izgledalo:

  1. Izvadila sam nekoliko komada tik uz beton, pazeći da svaki od njih ima i mali koren. Može vam se učiniti da kidate veliku biljku, ali ona će se brzo zalečiti, samo je važno da sve što vadite ima svoj mali koren.

    Zecije usi (6)

  2. Nakon toga skinite sve trule listove i ostavite zdrav rasad.

    Zecije usi (13)

  3. Na ovoj fotografiji se vidi kako izgleda koren biljke i gde su tačno odvajane grane koje su vađene.

    Zecije usi (9)

  4. Primerci su ostali zdravi i spremni za dalje rasađivanje.

Zecije usi (11)

5. Dva dana nakon rasađivanja, na istom mestu velika biljka polako pušta nove listove, potpuno oporavljena.Zecije usi (3)

6. Presađene male biljke su oporavljene i nastavljaju da rastu i šire se.

Zecije usi (16)

Zečije uši, dva do tri meseca nakon što je presađeno tri lista sa korenom. Još uvek nisu cvetale i nemaju toliko dlakave listove, na slici dole.

Zecije usi (17)

Zalivanje biljke zečije uši

Zecije usi (10)

Moram priznati da ja ne pazim previše oko zalivanja, ne đubrim biljke i ne brinem o svemu tome tako da mi bude opterećenje. Uz to, imam malu decu, koja ne paze previše kada se dohvate creva za zalivanje, a neretko se desi da tokom igranja sa drugima iz ulice natope zalivanjem iz malih kantica svo cveće. Tek kada sam rešila da napišem ovaj post, u pripremanju sam malo čitala o biljci i videh da se ne savetuje kvašenje listova da ne bi trulili. Eh, eto odgovora otkud mi oni žuti onoliki ispod. Ali, pravo da vam kažem, ne planiram ništa da menjam. Biljka ne izgleda loše ni ovako, deca se zabavljaju, neću glumeti strogoću da još paze šta i gde zalivaju, a moje mišljenje je da je posledica lepog bilja i ljubav i pažnja koja im se pruža, a ne samo besomučna nega i silna veštačka đubriva.

Neki tvrde i da biljka bez problema opstaje na pesku i da može leti preživeti i do mesec dana bez zalivanja. Nisam probala, ali kako je dosta ima u parkovima, verujem da je tako.Zecije usi (5)

Zecije usi (12)

Zecije usi (14)

Ovde možete pročitati kako je izgledalo presađivanje biljke u novembru i kojom brzinom raste – KLIK

2 thoughts on “Zečije uši – biljka sa dlakavim listovima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *