Zamena spavaće i dečije sobe – uradili ili odustati

zamena decije i spavace sobe

Zamena spavaće i dečije sobe nam nije strana, jer smo ovo već radili pre 6 godina. Tada smo bili u bili u stanu gde je bilo glupo da mi budemo u 12, a dvoje dece u 6 kvadrata. Sada nije tolika razlika u kvadraturi, već u izgledu i položaju sobe. Još uvek premeravamo da li se isplati upuštati se u toliki posao. Zapravo, ideja je da se to izvede sada, pre nove godine i slave, a mi nismo sigurni koliko će nam vremena trebati za tu avanturu, obzirom da njih troje samo po sebi pravi dovoljan haos.

zamena spavace i decije sobe

Kako izgledaju sobe?

Spavaća soba, u kojoj smo mi sada, je kockasta i lepo osvetljena. Ima izlaz na terasu, tako da su na jednom zidu vrata i dva velika prozora. Fino je prostrana, dimenzija 4.06 x 4.25 m. Sadašnja dečija soba je u ćirilično slovo “G”, ukupno ima oko 15 kvadrata, s tim je da pride napravljena u dva nivoa. Jedan je dimenzija 2.05 x 4.25 m, a drugi oko 2 x 3 m. Stvar komplikuje i to što je u pitanju potkrovlje, pa je većina zidova sa strane visine 1.70 m.

Zašto nam je dilema da li se isplati zamena spavaće i dečije sobe?

Imamo nekoliko dilema oko toga da li se isplati zamena dečije i spavaće sobe. Prvo i najvažnije, živimo u iznajmljenoj kući i nikakvi komplikovaniji radovi i ulaganja ne dolaze u obzir. Posebno iz razloga što planiramo selidbu u doglednoj budućnosti. Drugo, samim tim nam je budžet skoro pa 0. Ok, nije baš 0, planiramo po nešto da farbamo, okrečimo možda sadašnju spavaću, ali svakako isključuje veća ulaganja u nameštaj. Prva naredna kupovina je plan da kupimo novi krevet, jer mi ovaj Dormeo dušek nikada nije odgovarao. A sada ima više od 11 godina i vreme mu je da se menja svakako.

Treća dilema, koliko će oni hteti da budu svi zajedno u sobi. Sin već ima 8 godina i uveliko traži svoju sobu. Mada, isti taj sin i dalje povremeno prelazi kod nas u krevet i kuka da je daleko od ostalih što spava na krevetu na sprat, tako da mu vreme za samostalnu sobu još nije. Sada i starija ćerka već spominje svoju sobu, ali i ona će morati da pričeka. Ako se u perspektivi ne preselimo u našu kuću, za početak ćemo mi morati da se preselimo u dnevnu sobu, a da njih dve ostanu u ovoj većoj sobi, a sin sam u manjoj. Opet, ako se budemo selili, pitanje je da li ćemo imati toliko soba da svi imaju svoju.

Pomeranje velikog garderobera

Najveći problem i najveći radovi nas očekuju na prilagođavanje velikog ormana. Zbog ormana smo u startu, pre 4 godine, mi uzeli ovu sobu. Napravljen je iz komada, širok dva metra i visok 206 cm. Kako na spratu ima ili kosih zidova ili imaju prozore, ovaj zid na kome se nalazi je jedini koji ima punu visinu.

Opcija da orman bude kod njih u sobi nije u igri, jer se vizuelno ne uklapa ni u šta od nameštaja. Baš bi štrčao, tako da mora da ide sa nama. E sad, on će morati da se seče. Sa visine 206 cm, mora da se svede na 180 centimetara, koliki je zid u dečijoj sobi, na nižem nivou. Tu jedino može da stane, a da ne zatvori prozor.

Prepravljanje ormana

Koliko vidim, za to prepravljanje ormana ću morati da spremim poseban post, obzirom da se radi o ormanu koji je kupljen pre 12 godina, za manje od 200 evra na nekoj akciji i samim tim je od prilično loše iverice. Dovoljno mu je bilo 3 sklapanja i rasklapanja do sada da već sav bude pomalo bez veze. Plan je da se iseku leđa od šperploče, stranice, ali i sva vrata. Vrata su jedina problem, jer će posle skraćivanja morati da se farbaju da se to ne bi videlo. Osim toga, mora da se buši i nova rupa za šarke na jednom mestu. Razmišljam da pride menjam i ručke, ali to kad vidim da li ćemo uopšte uspeti u zamisli.

Verovatno ću uz orman prefarbati i fioku na bar jednom noćnom ormariću, ako bude mogao da stane u sobu sada, kako bi se uklapali i dalje.

zamena spavace i decije sobe
Nedostaje prekrivač na krevetu, tepih smo probali dečiji, mali krevetić jedino ostaje u ovoj sobi

Šta sa bračnim krevetom?

Još jedna otežavajuća okolnost je naš krevet, koji ima dušek standardnih dimenzija 160 x 200 cm, ali i dve lajsne sa strane po 10 cm. Tada je kupljen jer je bio nešto baš jeftin u Forma Ideale, ispod 10.000 dinara, a ima i jednu fioku sa strane. Soba je široka 2 metra u tom delu, a krevet će zauzimati čak 1.80 m, tako da će morati da se gurne do zida i opet će minimalno mesta biti sa strane. Srećom, on je prvi na redu za sledeću kupovinu, a nadamo se da je nećemo predugo čekati.

kutak za sređivanje
Moj kutak za sređivanje

Ovaj moj kutak za šminkanje i feniranje je isti već više od deset godina. Moram priznati da mi se malo smučio. Na slici se ne vidi dobro, ali u pitanju je čuvena Kullen komoda iz Ikee, identična kakve se i dalje prodaju. Ogledalo je isto tamo kupljeno. Sada imam komodu koju planiram da restauriam u nekom drugom stilu, a sa ovom tek smišljam šta ću. Sigurno će dobiti neku novu namenu i osvežen izgled. Ogledalo bih rado okruglo stavila, ali za početak će poslužiti i ovo, samo ofarbano u belo.

Spavaća soba je inače iz ere minimalizma, samo su se sa godinama dodavali neki detalji. Sada bih što šta drugačije uradila sa mnogo više duše i uz suvenire i uspomene koje smo sa godinama napravili. No i za to ima vremena kada budemo sređivali našu kuću.

Zamena dečije i spavaće sobe – još nekih dilema

Sve u svemu, na prvi pogled deluje lako da se samo iz jedne sobe sve stvari prebace u drugu, ali baš i nije tako. Osim sređivanja ormana, koji je najveći poduhvat. Treba sve rasklopiti. Moramo vaditi stvari iz svih ormana, čak i ove koji se ne rasklapaju, bar se nadamo da ne, moramo prazniti jer nemamo fizički snage da ih prenesemo sami nas dvoje. Krevet na sprat komplet mora da se rasklapa, jer ni on ne može drugačije da se prebaci, kao ni bračni krevet. Ostali delovi jesu sitniji, ali treba funkcionisati sa svim tim stvarima, igračkama i nameštajem iz jedne u drugu sobu. Opcija da deo stvari snesemo dole u dnevnu sobu otpada, em bi imali previše pešačenja, em bi i dole onda napravili haos bez kraja.

Kako će izgledati nova dečija soba?

Odlučivali smo se mi i na luđe poduhvate sami. Na primer, prošli put kada smo menjali sobe, to smo radili sa dvoje dece mlađih od 2 godine. Krečila sam sa četvoromesečnom ćerkom u naručju i svi su se iščuđavali. Sada pak imam dilemu samo iz razloga što još nisam sigurna koliko ta njihova soba može da bude lepa. Nekako ne bih da izleda kao cirkus i magacin zbog previše nameštaja i haosa i to je ono što me najviše plaši i zašto odlažem. Naravno da ne želim minimalizam i sterilnu dečiju sobu, kao ni sobu koja deluje kao da sam prekopirala Pinterest. Mi imamo neke naše detalje koje uklapamo kako znamo i umemo, ali tako da soba bude njihovo carstvo boja.

U nju treba da stanu kreveti na sprat, mali krevetić, 2 ormana, polica sa knjigama, polica sa igračkama, radni sto i stolica, mali stolčići, lampa, noćne lampe, kuhinjica, kućica za lutke i sto za lego. Gomila stvari za 17 kvadrata, troje dece različitog pola i uzrasta, a da svaki deo i svako dete ima neku svoju priču.

Uglavnom, papir, olovka i lenjir su spremni da se prvo sve proba na papiru. Tako mi je najlakše da vidim koliko mesta ostaje kada se sve poređa u sobu. Imam mere sobe koju vidite na slikama, kao i mere svog nameštaja koji u sobu ide. Pisaću vam šta smo odlučili i kako teku radovi, ako ih bude bilo. Do tada mi pišite, ako imate neke savete i sugestije.

Pročitajte još:

1 thought on “Zamena spavaće i dečije sobe – uradili ili odustati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *