Uskršnji zeka u našem domu

Uskršnji zeka

Od kada smo dobili prvo dete imamo tradiciju da nam za Uskrs dolazi zeka. Zeka uvek donosi skromne poklončiće i ostavlja ofarbana jaja. Uskršnji zeka je postala obavezna tradicija u našem domu, kao i Deda Mraz i Zubić Vila. Do kada će verovati u njega, ne znam, ali volim te male čarolije.

Uskršnji zeka
Uskrs 2016. godina

Kako je nastao Uskršnji zeka?

Niko ne zna tačno kada je zeka postao simbol Uskrsa. Priče o Uskršnjem zeki koji donosi jaja su se pričale u Nemačkoj u ranom 17. veku. Međutim, zečevi nemaju ništa sa vaskrsnućem Isusa Hrista, biblijskom pričom Uskrsa. (izvor: N1)

Zec se od antičkih dana smatra simbolom plodnosti, kao i jaja. Oba predstavljaju rođenje i nov život. Otuda zec kao jedan od simbola Uskrsa. Zec se ne spominje u Bibliji vezano za Uskršnje praznike, već je kao i Deda Mraz, paganski običaj.

Uskršnji zeka u stanu

Dok smo živeli u stanu, terasa nam je bila najlakša i najlogičnija opcija da tu zeka ostavi poklončiće i jaja. Jedini je problem što nije bilo puno traženja i mesta za sakrivanje jaja. Bilo je lepo. Iščekivali su da li će videti zeku i razmišljali kako se on to popne na terasu u viskokom prizemlju.

Sin je sa 3 godine pitao: “A šta ćemo ako zeku na putu ovamo udari auto i ne donese nam ništa?” Od tada se muža šali da je optimizam nasledio na mene.

Uskršnji zeka
Pokloni od zeke

Pokloni za Uskrs

Gledamo da pokloni za Uskrs budu zaista simbolični. Koje čokoladno jaje ili čokoladni zeka, bojanke, nekada flomasteri, sveska, igračkica i naravno ofarbana jaja.

Kod jaja je problem što ona koja su prepoznatljiva od dva dana ranije kada smo ih farbali ne sakrivamo. Čak i neka sa onim “Obucite jaje” prepoznaju, ali tu ih uvek uveravam da to svako može da kupi, pa i zeka.

Uskršnji zeka
Uskrs i pokloni – 2016. godina

Uskršnji zeka u dvorištu

Od kada živimo u kući, potpuno je druga priča i po ovom pitanju. Imali smo i sreće da za sva 3 Uskrsa do sada bude relativno lepo vreme. Uvek rano ujutru iskoristim da poređam jaja u travi, na skrivenim mestima po dvorištu. Poklončiće isto ostavimo negde. Oni nose male korpice i onda u njih skupljaju jaja. Samo se čuje kako viču: “Evo ga! Još jedno ovde! Vidi ovo!” Jedini je problem što se kao i za sve takmiče i utrkuju ko je više uspeo da nađe. Videćemo kakva će situacija tek biti ove godine, kada njih troje bude tražilo. A već se pitam i koliko bi jaja trebalo da ofarbam?

Uskršnja jaja
Skriveno jaje u dvorištu – Uskrs

Da li vi imate Uskršnjeg zeku? Koliko jaja farbate? Pišite u komentarima.

Ako vam se dopao tekst, podelite ga.

Pročitaje još:

Staza za autiće u dvorištu

1 thought on “Uskršnji zeka u našem domu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *