Uređenje dvorišta posle godišnjeg odmora

Skoro sam pisala o tome kolika je obaveza da imate uređeno dvorište, ali šta kada odete na odmor i ne održavate zelenilo, voće i povrće dve nedelje? Šta mora redovno da se zaliva? Šta će se osušiti, a čemu nije potrebna nega? Koliko će posla biti kada se vratite?

Kao i uređenje dvorišta i održavanje bašte uopšte, nemoguće je sve predvideti jer svako gaji različite kulture i ima različite afinitete. Naravno da oni kojima je posao vezan za poljoprivredu, povrtarstvo i voćarstvo moraju da odsustvo prilagode tome i obezbede osobe koje će brinuti o bašti.

Na ovom blogu ste već navikli da pričamo o nama, hobistima da tako kažem, koji žive prosečnim životom i vole lep ambijent, a zajedno učimo i po nešto o gajenju hrane za sopstvene potrebe.

Šta kada mi, takvi, odemo na odmor…

Dvorište – dok smo odsutni

Ovaj put nismo imali organizovano zalivanje bašte samo nepuna tri dana, a pritom je bio kraj juna, pa to nije bio problem. Da se radi o avgustovskoj vrelini, sa kakvom se suočavamo ovih dana na +40, nema šanse da bi išta preživelo, jer sve prilično kljokne od jutra do večeri.

Ostalo je sve čekalo povratak. I to ne samo što nismo bili tu, već sam se i njakala nedelju dana pre početka spremanja za put, pa još koji dan pakovanja, pranja veša, kupovine i drugih obaveza, sve je već bilo prilično zapušteno i pre polaska. No, cilj naše oaze je da nam bude uživanje i da se sređuje iz gušta i hobija, a ne kao obaveza i pod moranje.

Sredjivanje baste (5)
Pribor za sređivanje cveća

Svima je jasno da je najviše porasla trava, još je koji dan padala velika kiša i niko je nije gazio, pa je dodatno bujala. U bašti je sve bilo u fazi rasta: paradajz, šargarepa, krastavac, paprika, luk čeka svoje vreme za vađenje pa tu osim povremenog zalivanja nije bilo previše posla.

Sređivanje dvorišta posle 20 dana pauze

Nakon povratka sa odmora, nije ništa bilo tako dramatično, ali moram priznati da je delovalo da će trebati nekoliko dana da se sve vrati u pristojno stanje. Trava je porasla, svuda izbio korov, od povrća, preko cveća i svih sukulenti, a trebalo je i malo prekopati i lozicu i ladolež usmeriti. Stigle su i prve kupine.

Sredjivanje baste (4)

Dva dana nakon povratka kući, pripremila sam osnovne alatke, muž kosačicu, skuvali kaficu i krenuli. Ja da čupam korov oko cveća, on da pokosi dvorište. U narednih dva sata, polovina posla je bila gotova, kafa popijena i završeno ćaskanje o proteklom danu. Sutradan smo sredili ostatak – čupanje korova, prekopavanje, šišanje nane, branje kupina. Sve u svemu, par sati posla i sve je bilo kao pre.

Sredjivanje baste (6)

Tu i tamo, bilo je malo podivljalog cveća, malo zapuštenog i po koji osušen list. Jedna paprika je stradala od ladoleža koji se obmotao oko nje i ugušio je, ali ostalo je još 19 pa gubitak nije ozbiljan, a svakako je vredelo odmora.

Sredjivanje baste (3)

1 thought on “Uređenje dvorišta posle godišnjeg odmora

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *