Sukulente i sedumi u dvorištu

Kada neko kaže sukulente i sedumi jedna grupa ljudi zna o čemu se radi, drugoj prvo padne na pamet čuvarkuća, a ostali ne znaju šta je u pitanju. Do pre par godina i ja sam pripadala ovoj trećoj grupi. Pisala sam već o tome kako sam prvo počela da se družim sa čuvarkućama. Neke sam uspešno i ubila u prvim godinama.

2 (3)

Negde usput sam pokupila pelcer seduma sarmentosum koji se neverovatno brzo širi i raste. Ovo na slici je bio taj pelcer iz kog je poraslo čudo seduma koji imam na nekoliko mesta u bašti. Divan je kada ima prostora da pada niz zid. Širi se i po zemlji, a za mesec do dva može dostići preko pola metra dužine.

Sedum sarmentosum
Sedum Sarmentosum – prvi donešen pelcer

Na internetu sam počela da tražim slike seduma i različitih vrsta čuvarkuća i potpuno me je oduševilo to što im pre svega ne treba previše nege. Jedino što bi bilo dobro da im omogućite je da budu na otvorenom i da bude omogućeno da kiša pada direktno po njima. Neverovatna je promena kako izgledaju čuvarkuće kada ih kiša pokvasi.

3 (2)
Obična čuvarkuća (Sempervivum Tectorum) i Sedum Hyspanicum Minus

Sukulente i sedumi na našim prostorima

Kada počnete da pretražujete vrste seduma i sukulenti na internetu, naići ćete na mnoštvo vrsta i primerke kakvi nažalost na ovim prostorima ne mogu da porastu i opstanu. Razlog tome je naša klima, koja nije pogodna za sve vrste. Neki pojedine primerke drže u zatvorenom prostoru, ali i to je pitanje da li ćete uspeti da ih sačuvate uz suv vazduh, kako da procenite kada treba zaliti i da opet budu dovoljno na svetlosti, ali ne ni samo na jednoj strani da se ne deformišu. Meni je to sve previše komplikovano, nije mi poenta da budem rob cveća, već da ga negujem koliko želim i kada želim, a da bude i lepa dekoracija.

5
Aeonium (Eonium)

Pratim jednu grupu na fejsbuku u kojoj ima najviše žena iz Dalmacije, primerci cveća su nestvarni, ali njihova klima i naša su neuporedive. Već drugu godinu se patim sa jednim aeoniumom, slabo na nešto liči leti, a zimi ga tek jedva održim u životu u prozoru. Sada izgleda krajnje bedno u odnosu na prošlu godinu, ali mi je žao da ga bacim, a deluje da se muči. Prošle godine je bio samo jedna stabljika, kao i sada, ali daleko bogatiji. Primerci na slikama iz Latinske Amerike su veličine omanjeg drveta, sa mnoštvom grana i naravno oni ostaju u baštama tokom cele godine.

3
Uokvireno: Graptoveria – kamena ruža iz lista raste nova biljka

Ove zime sam prvi put ostala bez jedne vrste seduma. I to jednog od omiljenih. U pitanju je bila kamena ruža – graptoveria. Nikada je do sada nisam unosila unutra, inače se veoma lako razmnožava, jer svaki list koji otpadne pušta novu biljku ubrzo (to sa čuvarkućama nikada nisam uspela da izvedem). Tokom većeg dela zime, delovalo je da će bez problema opstati, ali kada su bili najhladniji dani i temperature išle do -20 stepeni, nakon što se istopio sneg, videla sam da je promrzla na svim mestima. Kako u žardinjeri, tako i ona koja se nalazila u zemlji. Baš mi je bilo krivo. Novu još nisam kupila, ali ću povesti računa da ovaj put deo ostane napolju, a deo unesem u kuću, pa ću testirati koji će uspeti da preživi, a o ishodu ću vas obavestiti.

2 (1)

Sve vrste seduma koje imam možete videti ovde i svi su uspeli da prežive tih -20 stepeni. Neke vrste gube nadzemni deo tokom zime, dok druge opstaju bez problema. O svemu se možete informisati u tekstu.

1

Zalivanje seduma i sukulenti

U principu, oko zalivanja ne morate da se opterećujete. Leti ih zalijte povremeno i toliko da zemlja ne bude potpuno suva. A preživeće i suše. Zimi ih uopšte nije potrebno zalivati.

3 (1)
Sedum Orostachys Iwarenge

Ako listovi počnu da trule, može biti da ste preterali sa zalivanjem, pa obustavite zalivanje do daljnjeg. Ako se čuvarkuće zatvore, možda nemaju dovoljno vode, pa ih treba više zaliti da izgledaju sveže i što otvorenije.

1 (2)
Sempervivum Tecotrum i Sedum rubrotinctum

Ukoliko budete previše zalivali sedume i čuvarkuće, pre će cvetati. Posle cvetanja neke vrste propadaju, a cvet na čuvarkućama nije ugledan, te je bolje izbeći cvetanje dok je moguće.

1 (3)

Različite boje listova sukulenti i seduma

Ono što se meni posebno dopada je to što se ove vrste bilja divno kombinuju, lako ćete ih sami rasporediti i dobiti fenomenalne cvetne aranžmane. Boje se kreću od srebrne, preko rezedo zelene, zatim različitih nijansi zelene, bordo, crvene, narandžaste, ljubičaste i plavkaste, pa sve do gotovo crnih aeoniuma.

2

Postoje i vrste sa šarenim listovima, kao i one sa dlakavim i nalik na paukovu mrežu.

4

Seme seduma i sukulenti

Na internetu se može naći sijaset oglasa za prodaju semena egzotičnih vrsta bilja. Nisam do sada probala da ih pribavim na taj način, ali sva iskustva na koja sam nailazila su da za ovu vrstu kupovine zaobiđete Aliexpress i slične kineske sajtove. Ma koliko jeftino delovalo, nikome ništa osim trave nije niklo. Dobro seme se može naći na Ebay-u i sličnim prodajnim sajtovima.

Kada se oprobam u uzgajanju iz semena, izvestiću o ishodu i načinu kako da obavite kupovinu i uzgajanje.

1 (1)
Sedum Orostachys Iwarenge posle kiše

 

3 thoughts on “Sukulente i sedumi u dvorištu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *