Staza za autiće u dvorištu

Kako da sami napravite napolju stazu za igranje deci?

Jedna od prvih stvari koje smo pravili u dvorištu je staza za autiće. Nekako se naš sin najviše igra sa njima, te smo hteli da mu omogućimo da u dvorištu ima nešto zanimljivo. Ovo je jedan od projekata koje smo radili bez ulaganja. Sav materijal smo imali u šupi još zaostao od izgradnje kuće. Njima nije preterano važno da sve bude idealno, ali ako vama jeste, uvek možete da sa još dosta zanimljivog nadogradite ovaj projekat.

Materijal za stazu za automobile

Kao što već rekoh, poenta je bila da se za pravljenje ne troši novac, već da iskoristimo postojeći materijal. Imali smo neke stare betonske cigle veće koje smo blago ukopali. Od jednog parčeta ostatka odvodne cevi, isečenog na dva dela su napravljeni tuneli. Nešto kamenčića pored puta koje skupljamo tokom šetnje i parče metalnog profila (opet otpadak), koji je poslužio kao most.

Staza za autiće – postupak pravljenja

  1. Postaviti blokove da se isplanira kako će izgledati.
  2. Pomeranje jednog po jednog da bi se skinuo sloj trave ispod i blago ukopali. Dva dela tih slojeva trave iz komada su sačuvani da se prekriju tuneli.
  3. Odvodna cev je isečena na dva dela da se postave tuneli. Jedan ravan, a jedan nizbrdo do jedine različite kocke koja će predstavljati parking.
  4. Cevi su prekrivene zemljom, a zatim slojem trave koji je sačuvan da bi mogli da ostanu i slobodnu rastu.
  5. Tuneli su ukrašeni kamenčićima na izlazu.
  6. Postavljen je mostić između dve razmaknute cigle.
  7. Kredom je iscrtana bela linija po sredini puta.
1
Tunel i obeležena ”bela linija”
Staza za autiće u dvorištu
Tunel postavljen nizbrdo do parkinga
Staza za dečije automobile u vrtu
Tunel i most

Deca su kasnije nadograđivala celu priču. Na primer, donosili su neku malu klupicu i naslanjali dasku da naprave veliku nizbrdicu. Ispod mosta su kopali veliku rupu i sipali vodu da dobiju blatnjavo jezero.

Dimenzije staze za autiće

Ova staza zauzima oko 150 x 80 centimetara. Po želji je možete napraviti i mnogo veću ili na manje prostora, ali imajte u vidu da deca treba da stanu između traka ili okolo, posebno ako je tu veće društvo, a da opet manja deca ne mogu daleko da se kreću čučeći ili puzeći, pa možda nekima i ne treba previše komplikovana.

Ako imate veće dete, koje neće gaziti po svemu, možete da dodate i delove sa sitnim cvećem oko same staze, kako bi izgledalo kao uređen minijaturni park.

Imajte u vidu da je to prostor koji će biti izložen različitim vremenskim uslovima (kiši, snegu, suncu).  Samim tim plastične igračke koje trajno postavite mogu da izblede od sunca i popucaju od hladnoće, a metalne koje nisu prilagođene spoljnim uslovima će zađati.

Staza za autiće u dvorištu - uradi sam
Izgled cele staze pre početka igre

Slike na kojima je staza za autiće koje su priložene su iz vremena kada je napravljena početkom prošlog proleća. Kasnije je daleko lepše izgledala kada je ozelenela, ali nažalost te fotografije nemam. Sada je očekuje remont posle svih snegova i onda obećavam da ću sve slikati i publikovati.

Evo kako je izgledala i kada su se uselili automobili na nju.

5

6

7

 

Brzinsku verziju staze za automobile, koju smo pravili ranije u stanu, možete videti OVDE.

Još neke ideje možete pronaći na mom profilu na Pinterestu.

Save

7 thoughts on “Staza za autiće u dvorištu

  1. Super vam je staza ♥
    Mi smo u stanu,grebemo kod babe i nane za dvorište tako smo u stvari negde na pola,ali prednosti dvorišta su neprocenjive

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *