Spremanje hrane za bebu

Uvođenje čvrste hrane - spremanje hrane za bebu

Kada sam dobila prvo dete, želela sam kao i većina majki, da uradim sve što je u mojoj moći da dete bude zdravo i da se pravilno razvija. Osim dojenja, zdravog okruženja, boravka na svežem vazduhu i drugih stvari, spremanje hrane za bebu je uvek bilo važno. Svašta sam čitala, kako to izgleda kod nas, kako u svetu, šta su saveti stare škole, šta nova saznanja, koje su posledice ovoga i onoga. Opet, kako je moja filozofija da ne treba praviti preteranu dramu, nego se potruditi da bude opušteno i lepo, marljivo sam prikupila sve informacije, a onda pratila bebu i sledila svoj instinkt i izbor.

Lista namirnica i recepti

Kako se širila lista namirnica, tako su se povećavale mogućnosti da se hrana kombinuje, a tada su uvek dobrodošle i nove ideje. Zgodno je imati neki kuvar pri ruci.

Tada sam kupila neki, koji je bio popularan 2012. godine, kada se nije previše pažnje davalo kombinovanju namirnica. Međutim, nije bio baš primenjiv. Sadržao je recepte za 15-18 porcija i slično. Stvarno mi je bio neprimenjiv. Prvo, nisam nikada zamrzavala već pripremljene kašice. To mi je bespotrebno. Tako izmiksano još kada bi se odledilo, pojma nemam na šta bi ličilo. No, da ne širim to oko zamrzavanja, zašto to ne radim. Ali čak i da je ok zamrznuti – kada bi beba stigla da pojede 18 identičnih užina, na primer?

Važne smernice za uvođenje hrane bebi

  • Poslednjih dana baš čitam o tome kako nikako ne uspevaju da se usaglase stavovi oko toga kada je najbolje početi sa uvođenjem čvrste hrane. Naime, Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da je to nakon navršenih 6 meseci, dok udruženje pedijatara u Americi (AAP) tvrdi da se rizik od pojave alergija značajno smanjuje uvođenjem prve hrane između navršenih 4 i 6 meseci.
  • Takođe, postoji studija o tome da se pojava problema sa ekcemom smanjuje uvođenjem ribe u ishranu bebe pre navršenih 9 meseci, dok se na ovim prostorima često uvođenje odlaže nakon prvog rođendana.
  • Odlaganje uvođenja glutena nakon 8. meseca se pokazalo kao kontraproduktivno, te novija istraživanja govore u prilog tome da je gluten najbezbednije uvesti između 6. i 8. meseca, a najkasnije pre nego beba napuni 8 meseci.
  • Kojim god smernicama da se rukovodite, svi se slažu da bebi ne treba dodavati SO, čak ni zrno da bi hrana bila ukusnija pre prvog rođendana. A još manje mešavine začina poput Vegete, Začina C i drugih.
  • Postoji mnoštvo prirodnih začina koji su dozvoljeni u bebinoj ishrani (neki se mogu dodavati bebi u hranu već od 4, odnosno 6 meseci), te će ona dobiti sasvim lep ukus.

Spremanje hrane za treću bebu i novi kuvar

Za nekoliko dana, naša treća beba će napuniti 6 meseci, a pre par dana je i imala prvi susret sa čvrstom hranom. Kako je od prethodnog uvođenja čvrste hrane prošlo 4 godine, neke stvari sam zaboravila, a uvek volim i da pročitam nešto novo. Sticajem okolnosti, došla sam do divne žene, Marije Mandić, sa kojom sam pronašla mnoštvo zajedničkih tema. Ona je lekar – internista, ali i mama troje dece. Svoja stručna znanja, ali i majčinsko iskustvo pretočila je u svojevrstan dnevnik tokom uvođenja hrane svom trećem detetu, Marti.

Spremanje hrane za bebu
Odlomak iz knjige “Kuvarski dnevnik bebe Marte”

Marija nije napisala klasičan, suvoparan kuvar, već upravo ono što je potrebno mami koja se prvi put susreće sa ovom situacijom. Nije izostavila delove kako beba nije jela jer se razbolela, muče je zubići ili joj jednostavno nije dan. Stoga ne čudi da je Kuvarski dnevnik bebe Marte najprodavaniji kuvar na ovim prostorima, čije je osmo izdanje trenutno u prodaji.

NAGRADNA IGRA

Nagradna igra je ZAVRŠENA!

Ukoliko želite da osvojite svoj primerak Kuvarskog dnevnika bebe Marte, potrebno je da:

  1. Lajkujete stranicu na Facebook-u Život van grada, ukoliko to već niste uradili.
  2. Napišete ispod posta OVDE da želite da učestvujete;
  3. Podelite taj post na svom profilu.

Nagradna igra važi samo za teritoriju Republike Srbije i traje do 25. februara kada će biti izvučen pobednik preko sajta www.random.org. SREĆNO!

Za sve koji ne budu imali sreće da osvoje svoj primerak, isti mogu kupiti na stranici Kuvarski dnevnik bebe Marte!

10 thoughts on “Spremanje hrane za bebu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *