Biranje aktivnosti za dete

Došlo je vreme da najstarije dete krene na neku aktivnost. O tome u kom smeru smo razmišljali, ali i kako se Škola mjuzikla pojavila kao sasvim neočekivano i savršeno rešenje za početak u ovom postu.

Ako ste pratili moje prethodne postove, znate da nisam pobornik vođenja vrtićke dece na bilo kakve aktivnosti. Druga je priča kada ne idu u vrtić. Moje mišljenje je da je vreme sa porodicom, pa onda i širom familijom, prijateljima, drugarima i u prirodi neprocenjivo do polaska u školu, a svi znamo da nakon vrtića ne ostaje previše vremena da se lako uklope druženja i različite aktivnosti. Sav sport koji im treba prvih godina su trčanje, skakanje i vožnja bicikle. Sve to može i u dvorištu, ulici ili obližnjem parku, samo da su na svežem vazduhu. Za ostalo smatram da imaju ceo život pred sobom.

Naše najstarije dete je sada predškolac i polako počinje da pokazuje interesovanje za aktivnosti. Istovremeno i negoduje što ima premalo vremena za igru u vrtiću, obzirom da kao predškolac svakodnevno pola dana crtaju i pišu u radnim listovima, sveskama, rade grafomotoriku, uče slova, države sveta i slično. Neretko ima i domaći zadatak, a zatim i nadoknađuje propušteno. Sve ovo je sjajno zapravo kao lagani prelaz ka školi i većem obimu obaveza. U ovom, ali i periodu koji ga tek čeka kada krene u školu, nismo planirali da ga zatrpamo obavezama, već da postepeno pratimo njegove želje i mogućnosti. Smatram da bi svako forsiranje bilo kontraproduktivno, posebno za stvari koje nisu obavezne.

Deci u osnovnoj školi sport, jezici i gluma treba da budu zabava i mesto na koje rado odlaze.

slika2slad2
Fotografija je vlasništvo Škole mjuzikla Eudven

Građenje timskog duha je veoma važno, ali ne treba ih pretvarati u potencijalne uspešne sportiste, ako to nije njihova iskrena želja i motiv. Često se deca pronađu u nekim sasvim drugim zanimanjima, koja roditeljima i ne padnu na pamet.

Razmišljamo odakle da počemo

Obzirom da stručnjaci kažu da sa sportom ne treba kretati pre 7, a da je idealno vreme za ekipne sportove 10-12 godina, to smo svakako odložili. Verovatno ćemo uskoro početi sa plivanjem.

Kada su jezici u pitanju, držali smo se saveta logopeda od malena i dok nije progovorio cele rečenice i počeo da ima bogatiji fond reči, nismo mu puštali pesmice i crtane filmove na engleskom jeziku. Tek između dve i po i tri godine je počeo da uči boje, brojanje i osnovne stvari na engleskom, a u nekom momentu par reči na španskom i italijanskom, tek koliko mu je bilo zabavno. Časove jezika ostavićemo da ih postepeno uključimo možda nakon što krene škola. Svakako za sada ne razmišljamo u tom smeru.

Pre svega, razmišljali smo o tome da prvi susret sa tom vrstom obaveze, jer to i jeste, bude nešto što je njemu zabavno i blisko. O glumi odavno pričamo jer voli da imitira i izvodi predstave. O plesu takođe, raspitivala sam se čak i za folklor, mada kaže da ga to ne zanima. Ali da đuska obožava. Jedno vreme je Majkl Džekson bio na repertoaru i svesrdno se trudio da skine Moonwalk. Za pevanje ne znam jer sam antisluhista i ne umem sa prepoznam, osim što me oduševi svaki put kako bitboksuje. Na kraju ništa pametno nismo smislili.

Škola mjuzikla za decu – sasvim neočekivano

Pre par dana, kontaktirala me je divna mlada žena i otvorila jedan svet o kome nisam nikada razmišljala. Lidija je vlasnik Škole mjuzikla Eudven. Škola mjuzikla ima i školicu za decu od 5 do 14 godina, a redovno održavaju i radionice za decu, kao i porodične radionice. Meni se ovo učinilo kao fenomenalna prilika da se oproba u nečemu u čemu mislim da će biti dobar, gde se snalazi i predpostavljam da će mu definitivno biti zabavno. Za početak idemo na radionicu za decu koja će se održati 26. novembra, pa ćemo za dalje odlučiti, a utiske ću vam pisati nakon toga.

Ukoliko i vi želite da se dete oproba u mjuziklu, igrajte nagradnu igru čiji su detalji u nastavku teksta.

Eudven
Fotografija je vlasništvo Škole mjuzikla Eudven

Nagradna igra – škola mjuzikla za decu

“Život van grada” i “Eudven” poklanjaju DVE mesečne članarine za školu mjuzikla za decu. Članarina je za MESEC decembar. Kako učestvovati u nagradnoj igri:

  1. Lajkujte Facebook stranicu Život van grada, ako već niste.
  2. Lajkujte stranicu Škole mjuzikla za decu Eudven, ako već niste.
  3. Napišite na postu o nagradnoj igri na stranici Život van grada da učestvujete u nagradnoj igri i podelite post na svom Facebook profilu – KLIK.

Nagradna igra traje od 19.11.2017. godine do 25.11.2017. godine u 15h nakon čega će na facebook stranici biti objavljeno ime dobitnika.

*Ovaj post je objavljen u saradnji sa Školom mjuzikla Eudven.

1 thought on “Biranje aktivnosti za dete

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *