Sedumi

Koja vrsta seduma je najčešća i zašto su sedumi popularni i praktični?

Poslednjih godina, sedumi su sve popularniji kod nas, kao i brojne vrste sukulenti, mimo tradicionalnih čuvarkuća na krovovima i u starim panjevima, sada se sve više koriste za kamenjare i lepe cvetne aranžmane u vrtu. Razlog je veoma jednostavan – ne treba im puno nege, brzo se šire i većina preživi i veoma niske temperature tokom zime.

Najpoznatiji je Sedum Hyspanicum Minus, a postoji sijaset vrsta i varijeteta, da je nekada teško svrstati ih gde pripadaju. Kao nekome ko bi voleo da ne mora da troši vodu na zalivanja cveća, a opet ima lep vrt, sedumi su mi idealan izbor.

Sedum Hyspanicum Minus (2)
Sedum Hyspanicum Minus

Šta su sedumi?

Sedumi spadaju u krasule, sukulente i cvetnice, poznati su kao kamenjarke. One su ujedno i trajne biljke, koje se veoma brzo šire i prave lepe bokore. Smatra se da ima između 470 i 600 različitih vrsta (izvor Wikipedia).

Pretežno se različite vrste seduma mogu naći na severnoj polovini Zemlje, ali su pojedine vrste rasprostranjene i u Južnoj Americi i Africi. Ove biljke trpe duge sušne periode i ne smeta im izloženost suncu. Može da uspeva i u delimičnoj senci, ali su im sunčani dani uglavnom neophodni da procvetaju. Tokom zimskih meseci, neke vrste će izgubiti nadzemni deo, ali sa prvim toplijim danima počinju da se pojavljuju iznad zemlje.

Sedumi uspevaju i na lošijem zemljištu, nije im potrebna prehrana (posebno što ja bilo šta tog tipa izbegavam da koristim), kao i nikakva specijalna nega.

Sedume ne morate da zalivate, ako su izloženi kiši i svim vremenskim uslovima. Jedino što ćete možda povremeno moći da uradite, a ni to ne morate već ja volim, da ih razredite kako ne bi gušili jedni druge. To što izvadite možete pokloniti nekom ili presaditi na drugo mesto.

Sedumi u kući

Iako sam viđala da se prave neki aranžmani sa pojedinim vrstama seduma za kuću, lično to ne bih preporučila. Tada zahtevaju puno fajtanja, jako malo zalivanja, a opet ne postoji garancija da se neće deformisati od nedostatka svetlosti i prirodne vlage. Čak i oni koji stoje u prozoru budu potpuno deformisani i rastu u pravcu svetla. Deluju negledno i kao da se muče.

Kome se preporučuje gajenje seduma?

 • Ukoliko imate malo prostora (terasa ili prostor uz kuću), želite da ulepšate kamenjar ili da bilje posadite u palete;
 • Ukoliko pre svega volite zelenilo i nisu vam neophodne biljke koje cele sezone cvetaju i ne želite da cvetovi budu dominantni;
 • Ako nemate puno vremena za brigu o bašti i ne želite nešto što mora da se zaliva i pazi;
 • Ako ste početnik u gajenju bilja;
 • Ukoliko je zemlja lošeg kvaliteta i ne možete da gajite zahtevne vrste bilja;
 • Ako možete da obezbedite sedumima otvoren prostor koji će biti izložen kiši, jer sedumi obožavaju kvašenje na ovaj način i prirodno direktno svetlo.
Sedum Hyspanicum Minus i Sedum sarmentosum
Pomešani Sedum Hyspanicum Minus i Sedum Sarmentosum

Vrste seduma

Sedum spurium je veoma otporan, brzo se širi i menja boju u zavisnosti od godišnjeg doba i količine svetlosti. Boja će varirati od jarko zelene do bordo, a cvetovi su ciklama. Ono što se meni ne dopada jedino, ili samo još uvek ne znam da ga dobro održavam, je što se često debela stabla vide, a nekada su dominantnija od listova.

Sedum Spurium
Sedum Spurium

Verujem da je Debela koka (Sedum sectabile) većini poznata jer je mnogo dvorišta i bašta krasila decenijama unazad. Za nju važi i da je veoma lekovita biljka, ali taj deo nisam ispitivala. Ima divne velike cvetove sastavljene iz gomile manjih ružičastih cvetića sa 5 latica. Vremenom se od jedne stabljike širi i pravi velike bokore, visoke i do 30 centimetara.

Sedum spectabile - debela koka
Sedum spectabile – Debela koka

Kada je u pitanju Sedum sieboldii i varijatet – sedum sieboldii mediovariegatum, meni se nešto sporo šire. Zapravo ovo su jedini sedumi koji ne prave bokore tom brzinom kao ostali, bar kada su moji primerci u pitanju. Sećam se ovog jednobojnog još kada sam bila mala u dvorištu u jednoj saksiji, bio je divan sa prelepim roze cvetovima. I zaista su divni. Ovaj šarenih listova mi do sada još uvek nije cvetao. Mada sam ih i ja presađivala nekoliko puta što je možda kumovalo usporenom razvoju. Uglavnom su jako lepi, tokom zime gube nadzemni deo, a onda se u proleće pojavljuju novi izdanci u većem broju i rastu sve do cvetanja.

Sedum sieboldii
Sedum Sieboldii
Sedum Sieboldii mediovariegatum
Sedum Sieboldii mediovariegatum

Sedum sarmentosum mi je jedna od omiljenih vrsta. Ubrala sam pre tri godine jedan minijaturni primerak (postavljena slika pred kraj ovog teksta) i širi se od tada kao lud. Inače, kod mene nema previše mesta, osim na nekim mestima gde je u paleti zasađen, ali divno pada uz to tokom maja i juna ima predivne žute cvetove.

Sedum sarmentosum (2)
Sedum sarmentosum pre cvetanja

I dalje nisam sigurna koja je ovo vrsta seduma, na nekim mestima pronalazim podatak da je u pitanju sedum rubrotinctum, na drugim da je sedum album. Kako sam ćapila jedan mali izdanak u Zoo vrtu na Paliću, nemam koga ni da pitam o kojoj se vrsti tačno radi. Moj je još uvek, kao što se vidi na slici relativno mali i širi se samo po zemlji, pa ću imati prilike da vidim vremenom. Biljka sa koje sam uzela taj mali komadić je imala divne viseće slapove. Još uvek nije cvetao. Ne smetaju mu zima i hladni meseci, a ne gubi ni nadzemni deo.

Sedum rubrotinctum
Sedum rubrotinctum

Za sedum palmeri sam imala prilike da čujem oprečna mišljenja, od toga da dobro podnosi niske temperature do toga da se mora uneti unutra. Moj primerak je bio veoma mali kada sam ga kupila prošle godine i tokom zimskih meseci jedna mala grančica u bašti je propala, kao i ista tolika u saksiji u kući. Glavna grana koja je imala ove izdanke sa slike, je u jesen procvetala, ima žute cvetove, svi listovi su tokom zime propali (ali imamo na umu da su kod nas temperature bile -20 stepeni), ali je polako počeo da pušta nove listove, pa se nadam da će se potpuno oporaviti.

Sedum Palmeri
Sedum Palmeri

Sedum kamtschaticum je još jedan od čestih seduma na našim prostorima. Širi se velikom brzinom i pravi lepe male bokore. Već sa prvim danima kada temperatura počne da prelazi nulu izbija iznad zemlje, a tokom maja počinje da cveta. Ima divne žute cvetove gde nekoliko manjih formira jedan veći. Stabljike znaju da veoma očvrsnu i zadebljaju, ali se neće oštetiti ni kada deo odlomite i presadite na drugo mesto.

Sedum kamtschaticum - orange stonecrop
Sedum kamtschaticum – orange stonecrop

Sedum Hyspanicum Minus je jedan od najrasprostranjenijih seduma na ovim prosorima. Širi se munjevitom brzinom, pa ste prinuđeni da ga rasađujete i proređujete veoma često. Odlična je podloga za gaženje, pa ga možete postaviti i oko kamenih stazica i između kamenja. Potrebno je da samo par dana sačekate da se lepo učvrsti, a onda će se on širiti između i praviti prelepu stazu. Cveta tokom prolećnih meseci i ima divne sitne bele cvetove. Ostaje nepromenjen tokom zimskih meseci i veoma niskih temepratura. Kada mu nedostaje voda, prilično se skupi, slično ovom na slici, a kada ima dovoljno svetlosti i vlage, brzo se otvara i širi.

Sedum Hyspanicum Minus
Sedum Hyspanicum Minus

Sedum acre, ova vrsta, je veoma sličan sedumu hyspanicum minus, samo je tamno zelene boje, a bez sunca poprima i bordo-braon tonove. Meni za sada nije cvetao.

Sedum acre
Sedum acre

Sedum Orostachys Iwarenge je jedan od najlepših seduma kada cveta. Cvetovi su beli i idu u visinu, a inače se razmožava na sličan način kao čuvarkuće puštanjem novih izdanaka sa strane.

Orostachys Iwarenge
Sedum Orostachys Iwarenge

Cvetanje i menjanje boja seduma

Zavisno od vrste, neke cvetaju već od aprila, tokom letnjih meseci, a postoje i vrste koje cvetaju tek tokom jesenjih meseci, kada često i menjaju boje listova.

Cvetovi seduma najčešće imaju pet latica, retko kada su sa 4 ili 6 latica. A imaju čak duplo više prašnika, nego latica. Na ovim prostorima najčešći su sedumi sa žutim i različitim nijansama ružičaste boje (od roze do ciklama i crvenkaste), ali ima i belih.

Sedum sieboldii u jesen
Procvetao Sedum Sieboldii u jesen

Tokom jesenjih i zimskih meseci, mnogi sedumi, kao i sukulente menjaju boju listova. Neretko tu boju zadržavaju i ako stoje u hladu bez dovoljno sunčeve svetlosti. Na mestima koja su jako osunčana, sedumi će imati svoju jarko zelenu, rezedo zelenu, sivu ili plavičastu boju listova.

image-0-02-05-2b029756929b5236969fe22e828ba35382728ca8249b896b26067bccd8ef22b1-V
Jesenja boja seduma (inače je plavičast)

Razmnožavanje seduma

Sedumi se uglavnom razmnožavaju reznicama, ili vađenjem male količine (dovoljno je jedna stabljika) sa korenom. Veoma se brzo šire, pa nema potrebe za većom količinom. Sedum sa slike je početak uzgajanja pre tri godine, sada ga ima ukupno preko 3 kvadratna metra, na nekoliko mesta, iako se nadzemni deo gubi svake zime, s proleća raste i širi se sve do jeseni.

Nikada reznice nemojte držti u vodi, jer će brzo istruliti, a neće pustiti koren. Odmah ih stavljate u zemlju.

Sedum sarmentosum
Sedum sarmentosum

9 thoughts on “Sedumi

  1. Jedini posao koji imaš oko njih je što se šire kao ludi i preko svega, pa svaki čas moraju da se razređuju na mestima gde su kombinovani sa nekim drugim.

 1. Divni su. Kako mogu da ih nabavim i gde, volela bih da ih posadim na groblju jer pored spomenika ima zelena povrsina. Kada se oni sade. Hvala na odgovoru.

  1. Poštovana Emina, mogu Vam ja poslati neke od njih, a trebalo bi da ih ima i u rasadnicima, a najčešće ih bude na sajmovima cveća. Javite mi se na mejl zivotvangrada@gmail.com ili preko stranica na društvenim mrežama.
   Veoma se lako razmnožavaju i nemate brige oko njih. Pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *