Restauracija lampe – sređivanje nasleđene podne lampe

Restauracija lampe - pre i posle

Tokom zime smo izveli nekoliko projekata, najvažniji nam je bio zamena spavaće sobe sa dečijom. O tome tek planiram da pišem seriju postova, a o dilemi koju smo imali pre nego što smo se upustili u tu avanturu sam već pisala ovde – Zamena dečije i spavaće sobe. Restauracija lampe nas je čekala godinama, a sada je u paketu sa sređivanjem ostalog bilo krajnje vreme da se dovede i ona u red. Moram priznati da to nije bila bog zna kakva restauracija, više farbanje i malo doterivanja, a nama se krajnji rezultat dopao. Možda i vi imate neki komad starog nameštaja, koji bi mogao da se uklopi u vaš postojeći ambijent.

Stara podna lampa
Stara podna lampa – pre sređivanja

Stara podna lampa

Kada je mamina tetka, meni veoma draga osoba, umrla pre 12 godina, želela sam da imam nešto njeno za uspomenu. Paralelno smo započeli opremanje stana, koji je odisao oštrim linijama, minimalizom i modernim nameštajem. Jedino što je imalo veze sa lampom, da bi se mogla uklopiti su bile boje – krem i tamno braon. Nikome nije bilo jasno kako se ta lampa uklapa u naš stan. Definitivno se stilski i nije. Odmah mi je bilo jasno da ta prvobitna zamisao o modernom domu od nule možda i nije sjajna ideja. Bilo je hladno i sterilno. To što je u toplim bojama ga nije činilo toplim.

Ova lampa je od starta bila podsetnik da meni ipak treba neka druga toplina i stvari koje imaju svoju priču i istoriju.

Godinama je stajala pored kožnog bež lenjivca i prkosila svim tim modernim komadima koji su je okruživali. Ja sam godinama svima ponavljala da je to moje drago nasledstvo. Jedina popravka koju sam u startu uradila je lepljenje resa posle pranja abažura.

Farbanje lampe
Farbanje lampe

Kako sam došla na ideju da lampu ofarbam u belo?

Pre neku godinu smo, ovaj put iz kuće suprugove maćehe, doneli set 3 stolčića, sličnog dizajna kao što je ova lampa. Takođe starih preko 30 godina. Uzeli smo ih kao privremeno rešenje za dečiju sobu u ovoj, iznajmljenoj kući. Ne mogu vam opisati koliko su me nervirali tako neuklopljeni ni uz šta.

Nasleđeni nameštaj u dečijoj sobi
Nasleđeni nameštaj u dečijoj sobi

Farbanje stolova u dečijoj sobi

Kada je došlo vreme da se deci definitivno promene kreveti i malo sredi soba, odlučila sam da te stolove prefarbam u belo iako su me svi uveravali da ta sjajna lak površina stola neće moći da se farba. Uz malo pripreme od strane muža, ispali su odlični u mat beloj boji. Ova farba je ostala od farbanja dečijeg krevetića (o tome više uskoro). Stolovi su ispali odlično.

Kada smo odlučili da ipak zamenimo sobe, shvatila sam da je bolje da sada deca dobiju i tu lampu, a da kod nas privremeno prebacimo njihovu. Ona se po bojama nikako, ali nikako nije uklapala u njihovu sobu, te sam odlučila da je ofarbamo u istu belu boju.

Restaruacija lampe - posle
Restaruacija lampe – posle

Zamena abažura?

Ranije smo već menjali neke abažure, to čak i nije skupo. U Zemunu postoji zanatska radnja gde se prave abažuri koji nisu tipični. No, meni je ideja bila da zadržim ovakav kakav jeste, čak ni platno nisam želela da menjam. Samo sam isplanirala da skinem rese i umesto njih stavim čipku.

Znala sam da će na mestu gde su rese bile zalepljene ostati lepak, pa je čipka morala biti punija i široka. Ideja je bila da kupim neku sintetičku i obavijem je 2-3 puta oko lampe tako da se delimično preklapa i sakrije to ispod, a ima neku punoću. Hvala Bogu, pa je muž išao u prodavnicu pozamamnerije i odande me zvao da pita koliko PAMUČNE čipke da kupi. Meni pamučna čipka od konca nije ni pala na pamet. Tako je on kupio ovu savršenu čipku, koja se taman uklopila da prekrije sve, a malo dole viri. Jeste nešto skuplja, ali je i toliko lepša.

Farbanje podne lampe

Nisam, na kraju, uopšte pripremala lampu za farbanje. Ona ima toliko sitan rad i useke da bi to šmirglom predugo trajalo, a akrilna farba koju koristim se nanosi čak i na staklo i plastiku bez kasnijeg odvajanja. Lak koji je bio na njoj je bio mat, u veoma tankom sloju, a sve staro više od tri decenije.

Samo sam sve rasklopila. Skinula abažur i platno sa njega bacila na pranje. Sve drvene delove sam ofarbala prvo 2 puta osnovnom bojom, a zatim i dva puta akrilnom mat belom bojom.

Ofarbana podna lampa
Ofarbana podna lampa u dečijoj sobi

Restauracija lampe – šta je bilo potrebno?

Mi nismo menjali kablove, prekidač i slično. Nismo morali da šmirglamo, inače bi nam trebala šmirgla, a boje smo imali od farbanja drugog nameštaja:

  • Osnovna akrilna boja,
  • Završna mat boja,
  • 1 uska četkica.

Za abažur je trebala čipka (1 i po metar), igla i beli konac.

Cena za farbanje i sređivanje lampe

Uvek se trudim da napišem koliko je šta koštalo. Ovde nemam iznos farbe, tačnije ne bih znala da prepračunam. Od jednog pakovanja osnovne boje farbali gomilu stvari, a od ovog pakovanja završne mat bele boje (750ml) smo prebarbali dečiji krevetić, 3 mala stola, jedan malo veći, ovu lampu i nekoliko ramova za slike. Ostalo je malo na dnu za još po nešto. Cena osnovne boje je oko 800-900 dinara, a završne oko 900-1050 dinara, nisam sigurna tačno. Četka za farbanje je oko 50 dinara. Razređivač i ostalo vam ne treba jer se sve pere vodom. Već sam ovde pisala zašto koristimo Vitex farbe.

Čipka je bila oko 300 dinara metar, tako da je koštala nešto manje od 500 dinara i to je zapravo i iznos koliko nas je koštala restauracija lampe.

Kutak za devojčicu u dečijoj sobi
Kutak za devojčicu u dečijoj sobi

Restauracija lampe – vrednost je u uspomenama

Ono što se meni dopada je što devojčice sada imaju svoju unikatnu lampu. Nije stvar u toj posebnosti, imaju u sobi ostalu Ikea rasvetu, kao i milioni dece širom sveta. Važno mi je da je ovo nešto u šta smo mi utkali parče našeg vremena i truda. Ima svoju istoriju i vrednost. Nešto je što ćemo opet jednog dana moći da promenimo, preselimo, uklopimo u neki drugi ambijent. Kako godine prolaze, ne mogu da kažem da sada želim da imam večne stvari. Međutim, više volim da nam dom bude sačinjen od uspomena koje se godinama stiču, da raste sa nama, a mi u njemu. Srećna sam što smo uopšte imali priliku da posedujemo ovaj komad nameštaja. Stoga je restauracija lampe bila naš izbor. Nije dom samo dve odštampane slike i par već viđenih jastučnica, da bude kao na Pinerestu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *