Kako se rešiti puževa u bašti

Puževi u bašti

Puževi u bašti

Jedno jutro sam primetila da mi nešto jede sedume, a onda je prešlo za par dana i na sukulente i to samo neke vrste. Tek kada su se ozbiljno nakotili shvatila sam da su puževi u bašti, jer sam ih videla rano ujutru. Po negde je bilo i sluzi. Puževi su ozbiljno pojeli i novoizniklo cveće. Na stranu što su se sakrili na unutrašnjost točkova na plastičnim igračkama i da je sve bilo ulepljeno od sluzi.

Puževi u bašti

Kako ukloniti puževe iz bašte?

Krenula sam po navici da guglam i tu su se ponudili razni prirodni načini:

Žabe u dvorište

Imam fobiju od istih, na stranu što još gajim nadu da ih neće biti kao prethodno leto jer nema šanse da mogu slobodno sedeti napolju kada padne mrak; a čak i da mi se dopada ta opcija, piše da treba dve godine da se dovoljno zapate.

Ježevi

Prvo, pojma nemam gde bih našla ježeve; ok to da im napravim nekoliko skrivenih mesta na kojima bi živeli super. Međutim, kaže da ježevi vole tišinu i da se zaboravi na njih ako je buka. Hello! Imam dvoje male dece i onoliko dečice iz komšiluka svaki dan. Zaboravljeno!

Guske i patke jedu puževe golaće

Kažu da puževe u bašti vole i koke, ali ne toliko. Razmišljam da od komšije sa susednog placa pozajmim koju gusku da to potamani, ali ne znam koliko bi i cveća potamanila, pa i ova opcija otpada.

Ručno skupljanje puževa

Opcija ručnog skupljanja se činila najprihvatljivija. Nakupili smo jedno 60-ak komada, što golaća, što sa kućicom. Uredno smo ih prebacivali preko ograde kod te živine koju sam spominjala. Deli nas visoka trska, pa nisam mogla da vidim, ali sam mogla da čujem ovacije i guranje koje je brzo usledilo sa druge strane.

Nekakav rastvor od mrtvih puževa

Ovo mi je specijalno ogavno, ali ću napisati otprilike, pa koga zanima neka potraži tačno na internetu način pripreme. Ulovi se nekoliko puževa u neku tečnost a zatim se oni tako zatvore u tamnoj tegli i ostave par dana. Nakon toga se ta tečnost razredi i njom se prska bašta. Piše da smrdi. Mogu zamisliti koliko.

Pivo protiv puževa u bašti

Zakopa se posuda, na primer, pola plastične flaše, tako da bude u ravni sa zemljom, a zatim se u nju sipa pivo. Svako jutro se skupljaju puževi koji se udave u tom pivu. Ako u međuvremenu treba da pada kiša, onda je potrebno zaštititi zamku pokrivkom, ali tako da puž može da uđe.

Pomorandža

Iscediti sok od pomorandže, a onda polovine, koje ostanu, poređati po bašti. Kada padne mrak, posle nekog vremena sa baterijskom lampom pokupiti te kore na koje su se nakupili puževi.

Neravne površine u borbi protiv puževa

Puževi se u bašti teško kreću ako je okružena peskom, šljunkom ili piljevinom, takođe spas možete naći u mlevenim ljuskama od jaja, koja se odlično đubrivo.

Bilje koje tera puževe

Zasaditi oko bašte neven, kadificu, beli luk, dragoljub. Za ovo smo zakasnili, osim malo kadifice.

Puževi u bašti

Ručno skupljanje puževa iz bašte

Kao što već napisah, prvo smo se bacili na ručno skupljanje. Zavirili smo u svaki mogući kutak, delovalo je da smo sve pokupili. Sutradan smo naravno očekivali još po kojeg, ali to nije bio samo još koji. Onda smo morali da rasturimo detetu stazu za autiće od cigle, jer se oko nje na nekoliko mesta ispostavilo da su zavučeni.

Isto je bilo i tih uz sedume ispod svakog kamena koji smo podigli do 2-3 velika golaća. Ne znam da li ste to videli nekada, ali izgledaju jezivo. Neki su čak oko 2 cm široki i do 10 centimetara dugi.  Tada sam digla ruke, jer nisam imala srca da mi propadaju biljke gajene po dve godine uz brdo ljubavi i da sada sve propadne.

Vrhunac je bio kada je jedno jutro muž zatekao golaća kako se gosti iz poklopca dečije paste za zube u kupatilu. Da ne pričam da smo ih prethodnih dana sporadično viđali na zidu kupatila.

20160512_114516
Čuvarkuća posle puževa

Sredstvo za uklanjanje puževa

Kupili smo posle svega ipak sredstvo u apoteci. Zove se Pužomor i košta nešto preko 200 dinara. To su crvene pelete, kao granulice koje se stavljaju po uputstvu mestimično ili na gomilice. Posle još jednog ”čišćenja” ručno narednog dana je oko tih granulica bilo preko  60 komada uginulih na 1 ar dvorišta. A i narednih dana se dešavalo da ih bude između 5-10 komada.

20160512_114532
Čuvarkuća posle puževa

Tako je pokušaj da ne pribegavamo hemijskim sredstvima ipak propao. Iskreno, bila sama lenja i besna, a pomalo i uspaničena zbog svih divnih biljaka koje su desetkovane. Otežavajuća okolnost je što je plac pored nas kuća u izgradnji. Na tom placu je visoka trava i tamo su se puževi namnožili. Da stvar bude gora, tokom leta smo imali još jedan talas puževa. Opet su počeli da pojavljuju na sve strane. Opet smo postavljali granule i iz dva puta smo uspeli da ih se rešimo.

Iskustvo sa puževima u bašti prošle sezone

Prošle godine je bilo daleko bolje nego one prve. Možda je imalo uticaja i to što smo sada imali daleko više kadifica. Ipak, u nekom momentu smo morali da pribegnemo rešavanju puževa istim sredstvom, kako bi sukulente opstale.

Skoro sam našla podatak da puževe u bašti odbija miris ruzmarina i lavande, a oba sam svakako planirala da kupim ove godine.

Važno je naći trag odakle puževi dolaze, jer oni slede jedni druge i ako postavite prepreku u vidu neravnine ili biljke koja ih tera, drugi neće dolaziti. Ovo pomaže samo u situacijama kada vam već nisu okupirali baštu.

Još zanimljivosti vezanih za puževe

Puž je hemafrodit (ima i muški i ženski reproduktivni organ), te se može pariti sam sa sobom. Jedan puž može da proizvede do 36 komada jaja nekoliko puta tokom godine. Puževi se smatraju odraslim za već oko šest nedelja. Pojedine vrste puževa mogu da žive čak dve do šest godina i dostignu dužinu od 25 centimetara.

Puževi su jedni od najdestruktivnijih štetočina jer svakodnevno pojedu dva puta više hrane od svoje težine. Vrlo brzo će desetkovati sve pred sobom.

Najefikasnije korišćenje puževa je da ih bilo mrtve ili žive ubacite u kompost. Pre toga povedite računa da iz njega ne mogu da izađu i vrate se u baštu. Oni će pomoći da se kompost brže preradi, ako su živi. Mrtvi puževi će obogatiti đubrivo proteinima. Iskreno, nisam sigurna da ću ja ikada primeniti neki od ovih načina uklanjanja.

 

 

Save

Save

5 thoughts on “Kako se rešiti puževa u bašti

  1. Kao klinka sam gledala jedan horor koji se zove upravo “Puževi golaći”. Od tada ih baš nikako ne volim. Nego, jel’ znaš ti za one kreme od tih živuljki što brišu bore i to? Biznis da napraviš 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *