Petolisna loza – puzavica koja brzo raste

Petolisna loza

Kada smo se preselili u ovu kuću, nigde nismo imali mesto gde bismo mogli da sedimo u hladu. Na kući nije urađena fasada, trenutno je siva i to dodatno privlači toplotu. Prvog proleća smo se pitali šta da zasadimo jer volimo prirodan hlad. Tada nismo razmišljali da ćemo ovoliko dugo ostati u istoj kući, pa je klasična vinova loza odmah otpala. Ladolež raste brzo, ali ne pravi toliku hladovinu i ne može da preživi zimu. Petolisna loza je bila pravi izbor.

List petolisne loze
List petolisne loze

Izbor drugih puzavica za dvorište koje smo razmatrali

Kao što već rekoh, prva ideja nam je bila vinova loza, ali za nju treba vremena. Volim je posebno jer me podseća na detinjstvo i po nekim sujeverjima označava dug život kada raste uz kuću. Ipak, mi ovde samo iznajmljujemo kuću i to će ostati u planu za neku našu kuću jednog dana.

Bršljen je divan, imamo ga u jednom uglu dvorišta, ali on sporo raste. On je jedan od najboljih prečistača vazduha, te volim što ga imamo, ali mnogi se žale kako guši sve i ne mogu da ga se reše. Dopada mi se i što on preživljava zimu tako zelen. To mu je velika prednost, kao i lovorvišnji. Mada, lovorvišnja (Prunus laurocerasus L.) nije puzavica, ali mi je svakako tiha patnja i plan za “jednog dana”.

Sve druge vrste puzavica uglavnom ne rastu tom brzinom da za jednu godinu mogu da naprave hladovinu bilo da je reč o lozama ili ružama. Ladolež kao opcija je otpao jer izraste dovoljno tek negde u julu, a tada nam već ništa ne znači. Svakako ne pravi dovoljan hlad, a tokom zime iznova gubi nadzemni deo.

Pojavljuju se listovi početkom aprila
Pojavljuju se listovi početkom aprila

Petolisna loza i njene mane

Mana je što ova loza nakon što u jesen dobije najdivnije crvenkaste listove, posle toga ostaje bez lišća i tako je sve do aprila. Tako da pola godine imate predivne listove, ali druga polovina su gole grane. Istina je da nam tada ne treba hladovina, ali golo granje doprinosi zimskom sivilu.

Jesenji listovi petolisne loze - nestvarno lepa crvena boja listova
Jesenji listovi petolisne loze – nestvarno lepa crvena boja listova

Sa druge strane, ne volim ni kada su kuće obrasle zelenilom. Možda neka pomoćna prostorija u dvorištu može da bude u zelenilu. Za kuće se uvek pitam kakvih li gmizavaca ima u tom zelenilu i nekako ne bih volela da mi fasada tako izgleda.

Uz to i nema smisla obzirom da kuća nije naša, a ova loza se besomučno lepi na sve površine. Toliko se čvrsto zalepi pipcima za površinu da oni ostaju i kada je veoma jako počupate i pokidate.

Petolisna loza
Petolisna loza koja nam pravi hladovinu (iza su sto i stolice, uhvatila se i obavila oko terase)

Petolisna loza raste veoma brzo i kada to kažem, stvarno tako i mislim. Ako se ne vodi računa o njoj, može za jednu sezonu bez problema da obraste susedni objekat ili nešto što vama ne odgovara. U ovom periodu (maj – jul) morate bar jednom u dve nedelje iseći sve izdanke koji rastu u smeru koji vam ne odgovara.

Još jedan problem je što negde u julu cveta i onda je svuda prepuno sitnih cvetića koji opadaju. Ne traje to previše dugo, možda par dana i tada mora da se čisti gotovo svakodnevno.

Cvetanje petolisne loze
Cvetanje petolisne loze

Drugi dosadni period je opadanje lišća koje mora da se čisti. Mada, to je nekako period kada najmanje vremena provodimo napolju i to što vikendom neko vreme budemo napolju sa decom baš nam prija. Ako vam smeta listopadno drveće, definitivno nije za vas.

Opalo lišće u jesen sa petolisne loze
Opalo lišće u jesen sa petolisne loze

Kako je petolisna loza kod nas rasla?

Naša ideja je bila da ona zapravo kod nas raste u vazduhu, kako bi zagradila deo gde nam stoje sto i stolice. Tako da smo mi doneli jedno dva izdanka sa korenčićem duga oko metar i po i na zabodene kočiće, razvukli akrilnu vunicu za pletenje na 4 mesta, koja je na drugom kraju bila vezana za ogradu terasu. Onda smo razvukli još par končića popreko i to je tako klimavo stajalo u početku bez nade da će se u nešto pretvorili. I dan danas u šali kažemo da su komšije mislile sigurno da smo potpuni ludaci sa sve tom belom paučinom tako razapetom. A mi smo jedini znali šta želimo od te zamisli.

Petolisna loza počinje da poprima boje jeseni
Petolisna loza počinje da poprima boje jeseni
Prvo crvene listovi koji su na hladnijem vazduhu (oni se prvi i pojavljuju)
Prvo crvene listovi koji su na hladnijem vazduhu (oni se prvi i pojavljuju)

Sad se vi verovatno pitate zašto nismo pravili neku kvalitetniju konstrukciju, ali tog odgovora se tačno ne sećam. Mislim da se to dogodilo iz dva razloga:

  • Prvi, jer ja moram sve i sad, a verovatno sam samo vunicu imala u kući;
  • Drugi, jer ni sami nismo znali da li će se loza primiti uopšte, pa je bilo glupo praviti išta što ne možemo za 2 minuta da pokidamo i bacimo u kantu.

Kako je loza počela da raste, tako smo mi to ojačavali. Prvo sa onim zelenim koturom plastične žice za vezivanje biljaka, a posle i sa paljenom žicom da drži konstrukciju. Mada, kada se loza uhvatila gore za terasu, nikakva konstrukcija nam uveliko više nije potrebna.

Ograda od petolisne loze na terasi
Ograda od petolisne loze na terasi

Petolisna loza na terasi

Metalna konstrukcija na terasi svakako nije bila lepa. Uz to je i prilično visoka, pa su deca skoro mogla da se podvuku ispod i uvek nas je bio strah da ih puštamo. Uz to, tamne pločice su neizdrživo vruće kada je sunčan dan. Sada smo lozu pustili da potpuno obraste okolo i dobili pravu zelenu oazu. Čak sada možemo da razmišljamo i da je više koristimo.

Nadam se da ćete razmisliti o tome da je nabavite, makar za neki pomoćni objekat ili pergolu. Meni je želja da imam pergolu obraslu puzavicama ispod koje bi uživali kada je lepo vreme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *