Nove sukulente u vrtu

aeonium sedifolium sukulent

Bila sam na ivici da jednostavno odustanem od ovog bloga. Razlog broj 1: u proteklih 14 meseci, od kada smo dobili treću bebu nemam vremena uz decu i posao i za blog. Razlog broj 2: od kada sam pokrenula blog, pitam se da li ja imam šta da napišem i koga će osim mene to zanimati ikada. Međutim, onda u danu dobijem nekoliko poruka sa različitih strana, kako su ovde našli dosta saveta ili zanimljivog sadržaja i eto me opet. Ovaj blog je takav kakva sam i ja, i mi – nije našminkan, ništa nije savršeno, svaki promašaj prenesem, da ne ponovimo ni vi ni ja isto. Svaki uspeh takođe podelim, da bar vi ne morate da grešite prvo. Red je da objavim koje su to nove sukulente koje sam kupila. 

Drugi put ove godine, rešila sam da kupim nekoliko novih biljaka. Moram priznati da je prolećna kupovina novih biljaka bila prilično neuspešna. O tom fijasku ćete imati prilike tek da čitate. Iz tog razloga, tek od ove u sred jeseni, ne očekujem mnogo.

Kako sam kupila nove sukulente?

Sve sam kupovala preko Limunda. Ukupno 11 biljaka i evo, mesec dana kasnije, svih 11 je za sada živo. Jedna je imala vaši i još uvek izgleda polusparušeno, mada ne može bog zna ni da se oporavi po ovom vremenu. Ostale bi trebalo da uspeju da prezime. Na proleće očekujem da će se bolje primećivati.

Aeonium – dve vrste

Aeonium haworthi sukulent
Aeonium haworthi

Aeonium haworthi

Ovo je drugi aeonium koji sam pronašla. Već imam Aeonium Etropurpureum. Međutim, davno sam ga kupila i baš se nešto mučio. Nisam mu našla prigodno mesto, pa nije reprezentativan. Videću sada kako će ići sa ovim. Za sada lepo izgleda i fino je razgranat, mada mali još uvek. Inače, postoji oko 35 vrsta eonijuma, spadaju u krasule i jedan su od razloga zašto često pomislim kako bih rado emigrirala u Meksiko. Zamislite vrt pun različitih sukulenti.

Aeonium Sedifolium - sukulente - krasule
Aeonium Sedifolium

Aeonium Sedifolium

Sa ovim eonijumom još nisam načisto šta da radim. Uzdam se u to da će se nekako progustiti. Za sada ću sačekati proleće da probam da smislim način kako da ga ožilim, na primer, od reznice. Ovaj je prilično deformisan. Presadila sam ga u novu zemlju, za početka, jer je bio u potpuno tvrdoj i ispošćenoj.

Crassula Schmidtii
Crassula Schmidtii

Crassula Schmidtii

Ovu krasulu imam prvi put. Doživela je nesreću da je beba prvo jednom prilikom prilično počupa, a posle je i pala sa prozora i prosula se. Uspela sam jedan mali delić da sačuvam. Videću da li će uopšte opstati i koliko će joj vremena trebati da se raširi i poraste.

Sedumi

Sedum Kamschatium Variegatum
Sedum Kamschatium Variegatum

Sedum Kamschatium Variegatum

Sedum Pachyclados Care
Sedum Pachyclados Care

Sedum Pachyclados Care

Sedum sa biljnim vašima
Sedum sa biljnim vašima

Sedum Orostachys Malacophylla

Sedum Hybridum

Sedum Mr Goodbud

Ovo su novi sedumi koje sam kupila. E sad, neki nisu u najsjajnijem stanju. Jedan je bio pun vaši, iako vaši ne bi trebalo da napadaju sedume. Naprskala sam ga sredstvom, ali je se nakon nekog vremena ipak osušio. Moguće je da je samo izgubio nadzemni deo tokom zime, ali to pre proleća neću moći da vas obavestim. Mnogi su izmenjenih boja i mali, te ne mogu sve da ih definišem tačno. Zato sam neke ostavila bez naziva da se ljudi ne bi zbunjivali. A ako ima nekoga ko je siguran koje su vrste u pitanju, neka bude slobodan da podeli sa nama.

Više o sedumima možete pronaći OVDE

Nove čuvarkuće

Poručila sam i dve vrste čuvarkuća. Ova je predstavljena malo drugačije na slici gde sam kupovala. Mislila sam da kupujem pravu svetlo zelenu pliš čuvarkuću. No dobro. Njih nikada dosta. Ovu vrstu već imam, ali nije zgoreg da pridodam još koji komad.

Više o sedumima i sukulentima možete pročitati:

Sukulente i sedumi

Sempervivum tectorum

Takođe sam kupila i jednu koja bi trebala da bude ona vrsta koja izgleda kao suncokret. Ne znam kako se tačno zove. Sada sam zaboravila da je slikam, ali je još mala i izgleda prilično obično. Ako se prolepša kada poraste, naravno da ćete imati prilike da je vidite na mom Instagram profilu, ali i ovde.

Nova čuvarkuća
Nova čuvarkuća
Saxifraga cochlearis
Saxifraga cochlearis

Kamenjarka Saxigraga Cochlearis

Ovu kamenjarku sam imala ranije. Lepo je napredovala, ali mi je prve godine u dvorištu propala. Posle sam shvatila da ona ne sme da bude na direktnom suncu nikako. Od velikih vrućina, vrlo brzo je potpuno stradala. Videćemo kako ću sa ovom proći.

Ukoliko i vi želite da poručite ove ili neke druge vrste biljaka, možete to lako učiniti preko Limundo sajta. Iskreno, uglavnom tamo kupujem, kada je u pitanju online jer po ocenama možete videti koliko je siguran neki prodavac.

Od mene novi izveštaj o ovim biljkama možete očekivati tek u junu 2019. godine, kada budemo sačekali da prođe proleće. Tada ću znati, a i moći sa vama da podelim, da li vredi kupovati biljke u kasnu jesen ili je ipak bolje držati se toplijih meseci.

3 thoughts on “Nove sukulente u vrtu

  1. Mogu ti reći da mi ovaj deformisani Aeonium Sedifolium najzanimljivije izgleda. Nikako da ne odustaješ od bloga. Baš je poseban.Neka ga. Kad imaš vremena, imaš . Ja se kanim da napravim jedan kamenjar, pošto sad imam ogromno dvorište i informacije o ovim kamenjarskim vrstama iz prve ruke su više nego dobro došle.

    1. Baš ti hvala. Ti si divna. Iskreno, slabo šta od ovih informacija se stvarno nalazi, a i uglavnom je ono školski. I meni bi značilo da čujem od nekog iz prve ruke, ono što se realno dešava u dvorištu. Kao npr što se ja sada pitam šta će biti posle svih ovih snegova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *