Naša prva bašta

Prošlog proleća smo zaključili da bi bilo sjajno da imamo nešto malo povrća u dvorištu. Obzirom da ovde gde smo trenutno nemamo previše mesta, sve je zamišljeno minimalno. A i bilo je glupo da se bacamo u neke silne akcije, kada pojma nismo imali ni šta bi moglo da uspe od svega toga, kao ni kako ćemo se snaći. Nismo se previše ni raspitivali, trudili da učimo i gubimo silno vreme. Na Pinterestu ima divnih i korisnih ideja za male bašte, a i na internetu mnoštvo saveta, ali za prvi put smo nekako to sve lagano bili krenuli i bez ikakve ideje što se ispostavilo kao potpuni fijasko.

Naša prva bašta (4)

Ceo ovaj post o bašti je namenjen onima koji još manje od nas znaju, ako je to uopšte moguće, ili onima koji se nisu takođe snašli da se osećaju bolje što nisu jedini. Mada, ove godine će biti bolje, uzdam se u to.

Kupovina rasada za baštu

Kupili smo rasad – 6 paradajza, 2 krastavca i oko 30-ak paprika.

Da se ne lažemo, pojma nemam šta će nam ovolika paprika. Ali tako je bilo da se kupi na pijaci, a ne na komad. Što se nje tiče, dobili smo savet da sadimo uvek po dva struka zajedno da bi držali jedan drugi kad budu rasli i da paprika mora da se puno zaliva i to smo redovno poštovali, osim kada pada kiša.

Kada je paradajz u pitanju, kupili smo rani i jabučar. Zašto baš te, nisam neki stručnjak, pa sam se nadala da će taj rani baš ranije stići, a ovaj mali novosadski jabučar i na pijaci volim da kupim. Nisam ljubitelj onih velikih i čudnih boja tipa volovsko srce i slično. Ali to je već stvar ukusa.

Krastavac je bio onako usput, neki kržljav rasad, odmah mi se nije dopadao i nisam se previše nadala. Mada, kako nisam ljubitelj istog, sebično nisam ni pridavala značaj.

Naša prva bašta (1)

Mesto za baštu

Odabrali smo malo mestašce u uglu dvorišta, procenjujući da ima dovoljno sunca i, što je najvažnije, neće smetati deci u igri. Prekopali deo koji smo zamislili da treba da bude bašta, ogradili daskama i zasadili to što smo kupili.

Naša prva bašta (2)

Prvo je izgledalo kljoknuto, ali tako i mora. Onda smo mi to zalivali, sve redom. Pametnjakovići pojma nismo imali da se paradajz ne zaliva svakodnevno, jer mene kao sećanje služi da je deda stalno zalivao baštu, a što je u njoj bilo koječega, to je već druga priča. Elem, o paradajzu ću odvojeni post. Uglavnom sve je krenulo da raste, krastavac slabije dok se jedan nije potpuno osušio kao što smo i predpostavljali. Ali paradajz je obećavao da bude fantastičan, čak je i paprika cvetala lepo, a onda su krenuli da se pojavljuju plodovi.

Naša prva bašta (3)

Gde smo pogrešili sa baštom?

Prvo, nije dovoljno osunčano mesto. Do polovine bašte je tek od podne bilo sunce, posebno tamo gde je zasađen krastavac. Ove godine smo je za metar pomerili tako da je od ujutru na suncu.

Paradajz smo previše zalivali, a uz to smo kasno shvatili da treba da polomimo vrhove kako bi se širio. Dobili smo šumu lišća koje je bespotrebno tu zvrjalo. Doduše, bilo je i lepog paradajza koji je obećavao. Međutim, kada smo uspeli da iskoristimo samo par komada počele su da se pojavljuju smrdibube. Ma koliko ih sklanjali, a od te silne šume lišća nismo videli ni deo, one su iznova uništavale paradajz i na kraju smo bili prinuđeni da ga iščupamo. O tom problemu sa kojim se mnogi sreću ću takođe pisati poseban blog.

Pročitajte i o tome kako se rešiti puževa golaća – OVDE!

Nova godina – nova šansa za baštu

Ove godine krećemo iznova. Možda malo pametniji, za lično iskustvo. Ali javljamo ishod tokom godine. Kao što sam već napisala, baštu smo pomerili da bude više na suncu. Za sada smo samo sejali luk, celer i šargarepu. Luk planiramo samo mladi, a da onda mesto ostane za novi pokušaj paradajza i njega uveliko jedemo. Šargarepa se polako pojavljuje, a celera nema ni od korova, da li će se pojaviti – saznaćemo i obavestiti vas.

 

 

 

 

 

 

10 thoughts on “Naša prva bašta

  1. Isti problem sa paradajzom prošle godine. Užas! Ja sam ove godine prviput posejala celer. Pojma nemam ni kako izgleda kad poraste. Nosila sam se sa mišlju da ono nešto zemlje u selu posvetim gajenju jedne kulture, pa aj’ da vidm šta hoće ovaj celer od pažnje. Ne znam kako si prošla sa paprikom, ali moraš priznati da je sjajno kad ubereš nešto svoje, neprskano (jer ne znam ni čime bih prskala).

    1. I ja se pitam kako ćemo proći sa celerom. Saznaćemo za koji mesec i taman da da razmenimo iskustvo, šta je dobro, a šta ne. Za par godina valjda uspemo par stvari da uzgojimo. Sa paprikom onako, nije bilo dovoljno sunca, pa je sporije napredovala. Ove godine ću probati da napravim onu mešavinu kopriva i beli luk pa time da prskam, a ima mislim i nešto sa nanom, pošto svežu nanu taman imam.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *