Mušmule

musmule

– zašto ih volim, a vi bi trebalo da ih jedete

Moja prva sećanja na mušmule

Deda je imao tu neverovatnu moć da vas nenametljivo ubedi da vi nešto volite i da vam vremenom to, eto nekako, postane omiljeno. A kako smo u dvorištu, pod njegovim prozorom imali kajsiju, a iz vikendice je donosio mušmule svake jeseni, normalno je da se to nametnulo kao nešto fantastično. Jabuke su jedina namirnica koje je kod njih baš uvek bilo u kući i koja se pored hleba i mleka jela svakodnevno, tu nije bilo dileme da li ću je jesti. Ali, kao neko ko je bio veliki izbirljivac sa hranom, a on neko ko mi je sve dozvoljavao, moram priznati da tek sada žalim što nemam te njegove veštine da ih sprovedem na svojoj deci. Možda ih razvijem do vremena kada nekome i ja budem prababa.

musmule

Malo sam i ranije pisala o njemu, bio je čovek neverovatnog duha, ne toliko bogat ni materijalno, čak ni intelektualno, ali pun ljubavi za sve koji ga okružuju i svi su njega voleli. Nikada ga niste mogli čuti da nešto loše kaže ni za člana porodice, ni prodavca na pijaci, a svi su ga znali i svi voleli. Taj slatki dekica je u mlađim danima svojim crvenim fićom, a kasnije Lastom, odlazio u svoju vikendicu udaljenu tridesetak kilometara od Beograda i tamo provodio vikend. Nekada se vraćao sam autobusom ili bi neko otišao po njega, ako je nabrao dosta voća. Ne mogu vam reći do kada je tamo odlazio, ali znam sigurno da je spavao tamo i pekao rakiju sa svoje 82 godine, jer je to godina kada je mama položila vožnju, pa smo išle po njega.

Jesen u njegovom domu

Duha i energije mu manjakalo nije, a svake kasne jeseni, kada smo svi bili pomalo tugaljivi zbog vremena koje ćemo provoditi više unutra, kod njih je sve bilo u znaku mušmula i dunja. Nije ga mrzelo da, iako je već hladno, ode u vikedicu i vrati se sa korpom punom dunja i gajbicama mušmula. Te mušmule me uvek podsećaju na grejanje pored peći i poslepodne kod njih dok gledaju Beogradsku hroniku. Sećam se i sada čuvenog glasa Baneta Vukašinovića.

Mušmule

Sve o mušmulama

Mušmula je voće koje potiče iz porodice Rosaceae i počela je da se uzgaja pre oko 3000 godina u regiji Kaspijskog mora. Mušmula se najviše gaji u jugoistočnoj Evropi i jugozapadnoj Aziji jer joj odgovara umereno kontinentalna klima.

Mušmula je i ukrasna biljka, nekada se i zbog svog lepog izgleda gajila, kao i mnoge druge biljke iz porodice ruža. Njeno listopadno stablo ima vek trajanja od 30 do 50 godina.

Koliko je potrebno angažovanja oko stabla mušmule?

Nemam ličnog iskustva, ali sudeći po savetima na internetu, a i po tome koliko je deda o njoj brinuo, ona je jedna od zahvalnijih biljaka. Mušmula je samoplodna voćna vrsta, a eventualno se može kalemiti sa dunjom. Više o karakteristikama možete naći bilo gde na internetu, te vas ne bih zamarala sa veličinom lista i ploda.

Ljudi često ne vole da jedu mušmule zbog njenih košpica i iz razloga što je činjenica da malo šta ima da se pojede. Mada, zavisi koga pitate. Moj muž ih jede zelene i cele osim same peteljke i košpica, a ja ljuštim i jedem samo kada su potpuno zrele.

musmule

Zašto su mušmule zdrave?

Mušmule imaju brojna lekovita dejstva:

  • One imaju visok sadržaj dijetalnih vlakana, te sprečavaju da se zadrže masti  i održavaju srce i kardiovaskularni sistem zdravim.
  • Odlične su protiv zatvora – njihova vlakna igraju važnu ulogu u radu creva, te se mogu koristiti kao prirodni diuretik i laksativ. One neće izazvati dijareju, kao što može biti slučaj sa suvim šljivama, ali znatno ubrzavaju vreme koje hrana provede u crevima. Pored toga, zbog svoje niske kalorijske vrednosti, odlične su i tokom dijete.
  • Prirodno sadrže malo šećera, pa su idealna hrana za dijabetičare.
  • Bogate su vitaminom C, kalcijumom, kalijumom, bakar,esencijalnim masnim kiselinama i antioksidansima.
  • Daju telu energiju zbog ugljenih hidrata.
  • Zbog prisustva mangana, odlične su za regulisanje menstrualnog ciklusa i u borbi protiv predmenstrualnog sindroma.
  • Četvrtina sastava mušmule je pektin koji ima posebno važnu ulogu za snižavanje holesterola.

Moji razlozi da jedem ovo fantastično voće su možda više emotivni, ali vaši treba da budu bar zdravstveni, zbog brojnih benefita koje ovo voće ima. Išečkujući da u sopstveno dvorište zasadimo drvo mušmule, pozdravljam vas do novog posta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *