Mašina za sušenje veša

Često sam imala običaj da kažem da sam mislila da bolju drugaricu od mašine za sudove ne mogu imati, a onda se pojavila mašina za sušenje veša i sada ne mogu da se odlučim koja mi je draža.

Inače sam pobornik svega što može da vam skrati vreme angažovanja koje odlazi na kućne poslove. Divno je kada umesto peglanja možete makar da popijete kafu ili se poigrate sa decom. Ova sprava će vam definitivno pomoći u tome.

Na pitanje drugih žena kakav je veš iz mašine za sušenje, uglavnom odgovaram sa: ”Kao i kosa nakon frizera!” I upravo je tolika razlika, veš koji se suši na vazduhu je kao i kosa koja se suši na vazduhu. Retki su oni kojima je podjedanko lepa.

Koju mašinu za sušenje veša kupiti?

Nisam stručnjak za izbor tehnike, te vam neću pisati o motoru, potrošnji struje, izboru brenda, jer to ni sama ne znam. Htela sam da vam predočim sve prednosti i mane ovakvog načina sušenja veša, ako imate dilemu da li vam je mašina potrebna ili ne. 

Imamo Gorenje odvodnu mašinu, mislim da mu dođe neki najjednostavniji i najjeftiniji model. Dobili smo je i više sam nego zadovoljna. E sad, verovatno da je to Yugo među mašinama, a ako sam sa njom presrećna ne mogu ni da zamislim kako će biti kada za par godina budem birala novu sa boljim karakteristikama.

susilica za ves

Znam da mnogi koji imaju 2 u 1 opciju – mašina za pranje i sušenje veša ne koriste sušenje, jer se žale da mašina previše gužva. Od ljudi koji imaju takav tip mašine sam čula da je samo važno da se ne prepuni, odnosno da je najbolje kada se mokar veš suši u dve ture.

Kakve sušilice postoje?

Osim mašine koja istovremeno može da pere i suši, kada su u pitanju mašine za sušenje postoje odvodne i kondenzacijske mašine. Svakako bih preporučila kondenzacijsku. Ona ima posudu koja se puni vodom i samo prospe. Ova naša je odvodna i za nju je potrebna rupa u zidu tako da para odlazi napolje. To je komplikovanija opcija i morate voditi računa da je postavite uz spoljni zid upravo zbog odvoda.

Kondenzacijske ili odvodne mašine za sušenje veša?

Za razliku od odvodne, kondenzacijsku mašinu možete postaviti i u hodnik ili bilo koju prostoriju gde imate dovod struje jer je to sve što vam treba. Moj savet je da zbog buke izbegavate mesto blizu onog gde spavate zbog buke koju proizvodi.

Mana kondenzacijskih je što greju, kako kažu oni koji ih imaju. Moja odvodna ne greje ništa više od mašine za pranje. Mada stoji u kupatilu, radi noću i svakako mi ne smeta.

Jedna mašina na drugoj?

Ne znam da li ovu opciju imaju sve mašine, znam da Gorenje mašine za sušenje imaju mogućnost da ih postavite na mašinu za veš. Meni je ovo bila jedina opcija za odlaganje, jer nemam mesta. Potrebno je samo dokupiti vakuum nožice koje su oko 3-4 evra i čak stoji na nešto užem Whirlpool modelu već godinama.

Dileme vezane za mašinu za sušenje veša

Sećam se priče od pre mnogo godina, kada je svako spominjanje mašine za pranje sudova kod starih domaćica nailazilo na konstataciju da ne može mašina dovoljno dobro da opere kao ona ručno, a da sušilica cepa veš. Uz to je uvek pitanje oko peglanja, skupljanja stvari i slično. Moje iskustvo je uglavnom pozitivno.

Jedno je sigurno: uz mašinu za sušenje veša imaćete više slobodnog vremena.

Da li sušilica cepa veš?

Veš se nešto brže haba. Nisam neki stručnjak, ali čini mi se da se oštećena vlakna brže habaju. Na primer, moj sin uništava odeću na kolenima. Svaki čas se otvori rupa. E sad da li bi tako bilo i bez nje ne znam. Verovatno ima uticaja i to što ja nisam tip koji to sve detaljno razdvaja. Samo u početku sam bila tako zaludna. Sada sve operem i grudnjake, sintetičku sportsku trenerku i većinu ostalog pamuka. Ali, realno gledano, toliko stvari imam koje vremenom prosledim, razdelim i slično, da to što će se koja kućna majica ofucati posle par godina me zaista ne dotiče.

U mašini sušim čak i bebine podloge i portikle koje sa druge strane imaju plastiku. Na njima je oznaka da se ne suše na ovaj način, ali sam probala, ništa im ne fali, osim što se nekako malo zgužvala ta plastika, tako da ih ja ubacujem sa ostalim vešom.

Nije potreban omekšivač

Nažalost, danas mnogi imaju problem sa alergijama. Ne preporučuje se upotreba omekšivača za bebe, kao ni onima sa kožom sklonom ekcemu. Moja kože je upravo takva, davno mi je dosadilo da mozgam od kog omekšivača ću dobiti osip na leđima i presrećna sam od kada ih više uopšte ne korstim.

Inače, ako možete da koristite omekšivač, mašina će samo intenzivirati miris, jer neće izvetriti na vazduhu. Miris ostaje na stvarima još dugo nakon pranja. Veš je neopisivo mekan. Pri prvim pranjima sam testirala tako što sam peškire osušene na vazduhu i ove u sušilici stavila jedne pored drugih. Peškiri iz sušilice su bili daleko mekši i delovali za skoro 50% deblje.

masina za susenje vesa

Da li mašina za sušenje skuplja veš?

Kada je skupljanje u pitanju, neke stvari su se možda za nijansu skupile. Pre svega sam ja glavni krivac, jer odavno perem sve na program za pamuk i odlaganje što mu dođe najjače sušenje. Čak i tako ništa se nije skupilo osim stvari koje u sebi imaju i elastin ili su od sintetike, svile, vune. Za sve te stvari čak i ova moja, skromna mašina ima odvojene programe. Iskreno, meni koja sam u S veličini za većinu stvari i odgovara ako mogu još malo da se skupe, ali mom mužu koji nosi XL i to produžene modele rukava i nogavica ne odgovara nikakvo skupljanje, pa svaki milimetar primeti. Njegove džempere gledamo da za svaki slučaj odvojeno sušimo. Pamučne čarapice za bebu su, recimo, ostale iste (sve su joj bile velike kada se rodila), ali kada sam joj oprala neke termo, domaća proizvodnja, primećujem da su se malo skupile.

Osim što nema potrebe da peglate, uštedećete vreme na prostiranje i skupljanje veša.

Ne peglam veš

Dobro, nije baš da bukvalno ne peglam. Ali zapravo i nije da peglam.

Elem, da se vratim u 2013. godinu kada smo dobili drugo dete. Prvo je imalo 18 meseci, nosilo pelene, flekalo se i valjalo, a ja kao neko ko prosto mora da presvuče dete na prvu tačkicu sam bila zatrpana vešom. Srećom, ja sam generalno volela da peglam, pa mi je sa dolaskom četvrtog člana prešlo u rutinu da posle uspavljivanja oboje zauzmem mesto sa hrpom veša i daskom za peglanje ispred televizora i tako provedem vreme do narednog podoja u ponoć. Muž mi je uvek priskakao u pomoć za košulje, jer on to najbolje radi, a i ja se nisam trudila da usavršim (priznajem).

A onda nekih šest-sedam meseci kasnije, kada sam dobila mašinu za sušenje, nisam mogla da se načudim koliko je to slobodnog vremena. Posebno kada bi pratila uputstva i koristila za sve vrste stvari adekvatan program.

Istina je da, pošto stvari odleže u mašini nekada duže od onih dva sata koliko nakon završetka mašina vrti veš u jednom pa u drugom smeru da se ne bi izgužvao, one budu malo izgužvane. U početku sam ih peglala kada se izgužvaju. Međutim, obične pamučne majice i pantalone se isprave kada stoje na gomili.

Na primer, stvari koje ostanu izgužvane su domaće tetra pelene. I to ne sve. Imam punije pamučne i flanelske koje su odlične, ali neke sa printom kao gaza su prilično skupljene i nekako talasaste dok se ne prepeglaju lepo.

Važno je da sve stvari sa lepljenim aplikacijama i slikama sušite okrenute naopako!

sve o masini za susenje

Čišćenje filtera mašine za sušenje veša

Nakon svakog sušenja je potrebno filter na vratima mašine očistiti. Na njemu se skuplja sve što mašina izduva iz veša tokom sušenja. Mnogi kažu da je to tkanina koju iscepa, ali zapravo, mimo tragova mikroskopske tkanine, tu ima gomila prašine, onda ostane pesak, dlake, posebno od kućnih ljubimaca. Sve u svemu, meni je draže da vidim da je sve to izašlo iz veša, pa makar ga “cepalo”, nego da se suši na vazduhu i taloži godinama. Nekome se ne sviđa što je veš previše mekan iz mašine, a meni se čini da je samo oslobođen svih tih suvišnih mikrotrunčica koje ne mogu da se operu tek tako.

Programi i mogućnosti koje sušilica ima

Postoje različiti programi čak i na ovako prostoj mašini kao što je moja. Idealno je da za posteljinu koristite odvojen program, namenjen baš njoj. Tako ćete izbeći da delovi ostanu mokri, da se uvije pa da morate da je raspetljavate, ali i da se neke sitnije stvari uvuku u nju i ostanu vlažne.

Takođe, ima program za košulje. Jedini ograničavajući faktor je što možete ubaciti samo 5 zakopčanih košulja istovremeno na sušenje. Ne izgledaju baš kao da su stigle sa hemijskog čišćenja, ali kada ih okačite, već za koji sat će biti potpuno ispravljene.

Osim toga, postoje programi za osetljiv veš, sintetiku, male količine. Imate i opciju odloženog starta, da biste mogli mašinu da ostavite da počne da radi kada vam odgovara. Nama radi noću, kada je struja jeftinija. Obzirom da tumaram često noću – što zbog dojenja, što ranije trudnoće, dece i slično, nije mi teško da kada jedna završi prebacim veš u drugu i ujutru ga samo složim i odložim u orman.

 

4 thoughts on “Mašina za sušenje veša

  1. Sjajno i detaljno. Da je nemam, požurila bih da kupim.
    I ja sam ranije bila zatrpana vešom, samo što se jedan osuši eto drugog. A konačnu odluku o kupovini sam donijela kad mi je veš poprimio neugodan miris jedne jeseni kad vani nije bilo dovoljno toplo za sušenje a ni dovoljno hladno za loženje vatre u kući pa se sušio nekoliko dana. Preporodila sam se nakon kupovine.
    A sad očekujem bebu i unaprijed se radujem što će i sušenje i peglanje biti jednostavnije nego ranije

      1. Evo jedan savjet i od mene. I kad mi se desi da se izgužva, složim stvari lijepo jedne na druge ali po pola, ne slažem kao za ormar i preko njih stavim nekoliko složenih peškira ili nešto slično što je teško. Ostavim par sati tako i većinu stvari ne moram peglati, zavisi od materijala

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *