Kako napraviti tutu suknju

Odmah da se ogradim da ja sa šivenjem stojim baš loše. Mislim na ručno šivenje, sanjam o tome da jednog dana naučim da šijem ozbiljno, ali nekako mi deluje kao gnjavaža – svi ti šnitovi, čini mi se da ne bi bilo dovoljno pedantno, a mrzim musavo i muljavo. Kao vrhunac prepreke da se oprobam u tome je to što nisam majstor za peglanje, a znam da je peglanje jedna od najvažnijih stavki. Tutu suknja je jedna od retkih stvari za koju sam se odvažila da isprobam, pre tri godine, kada je moja devojčica trebala da proslavi prvi rođendan. Prednost je što nema šivenja i definitivno nema osobe koja ovo ne bi mogla da napravi očas posla. 

Suknjica od tila za dete

Jeste da je poslednje dve godine često bilo previše ovih suknjica, ali i dalje mi nekako imaju dozu slatkoće u odnosu na one strašne sintetičke satenske haljinice u koje često oblače bebe za krštenje i proslavu rođendana. Nisam pobornik čak ni najlon čarapa na bebama i maloj deci, a kod suknjice je prednost što ne dolazi u dodir sa kožom.

Predlog: izbegavajte ove suknjice i kod starijih devojčica jer je materijal krut i grebucka. Najbolje je da ih oblače na hulahopke.

Šta je potrebno za tutu suknju?

  • Ako hoćete baš bogatu suknjicu kao ovu sa slike za uzrast 1-2 godine, potrebno je 2 metra krutog tila. U svakom slučaju bih savetovala krući til (a ne onaj sjajni koji pada i klizi). Cena ovog tila je 150-180 dinara za metar.
  • Satenska traka dužine 1 metar. Košta oko 30 dinara.
  • Makaze i krojački metar.
  • EXTRA: uzela sam i 2 kašičice najmanjih belih perlica (ni 1/4 nisam potrošila). Kašičica košta 5 dinara. Teget konac sam imala, kao i iglu. To je sve što vam treba.
2 (2)
Pribor za tutu suknjicu

Izmerite koja vam je dužina suknjice potrebna i na duplu dužinu isecite široke trake od satena. Na primer, treba vam suknjica dužine 25 cm, vi secite saten na po 50cm. Tako ćete dobiti 4 velika pravougaonika od 2 metra satena. Nema veze i ako neki budu kraći, a drugi duži, neće se to primećivati.

Zatim te pravougaonike, sada uspravno secite otprilike na štrafte širine 4-5 cm. Tako da dobijete gomilu tračica od tila koje ćete vezivati za satensku traku.

8
Stavite til presavijen preko satenste trake…

Svaku traku od tila savijte na pola, a zatim provucite oko satenske trake tako što čete sredinu tila staviti ispod satenske trake, a zatim ”krake” provući kroz sredinu, tako da napravite omču kao na slici ispod.

4
…a inda provučete i vežete

Možete pogledati i na linku ovde jedan od načina za pravljenje.

Ovako izgleda kada je jedan deo traka od tila već vezan za traku.

Napomena: Možete koristiti i lastiš umesto satenske trake. Međutim, obzirom da je u pitanju malo dete, meni je bilo praktičnije da je napravim sa trakom koju ću samo vezati kao kecelju bebi oko struka, a i da bih vremenom mogla da je prilagodim kada bude porasla. Posebno što je kod tako malog deteta u startu teško da procenite tačnu dužinu lastiša, jer til smanji obim, a da je ne steže previše.

1 (2)
Vezujete isečene trake tila oko satenske trake

Završena suknja. Kada sam okvirno završila obim koji mi je trebao. Vezivala sam još jedan red za postojeće tračice tila, tik ispod trake i tako postigla bogatiji izgled.

3 (1)
Završena suknja

Provlačila sam perlice jednu po jednu sa teget koncem i iglom i samo vezivala čvoriće sa donje strane.

9
Našivani detalji perlice na tutu suknju

Ovako izgleda proba na slavljenici dok perlice još nisu prišivene.

7
Slavljenica proba suknjicu

Ovako je izgledala završena sa našivenim perlicama.

Kada je oblačila godinu i po dana kasnije, malo sam presložila tračice da bude duža i dodala roze i ciklama perlice jer se tako uklapalo u odevnu kombinaciju koju smo tom prilikom osmislile.

6
Gotova tutu suknja sa našivenim perlicama

Spremna za proslavu prvog rođendana!

10
Slavljenica u suknjici

4 thoughts on “Kako napraviti tutu suknju

  1. Svaka tebi čast,ja dok napravila lutki ( i to omanjoj,krpenoj) prošla me je želja za dalje.Prvobitna ideja je bila da napravim u paru -i malu i veliku,ali ispalo dosadno dibidus (količinski koliko je bilo potrebno da se veže čvorova)
    ps.SRećan rođendančić devojčici

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *