Jedno poslepodne sa decom

Oni koji prate šta i kako pišem, znaju da uglavnom pokušavam da predočim neke sasvim jednostavne stvari, za koje vam nije potreban novac, uz koje možete da budete baš vi i potpuno opušteni dok uživate u svim čarima roditeljstva. Ne bih ni došla na ideju da pišem o ovome da sve češće osim roditelja sa obavezama ne čujem pitanja nakon vrtića: ”Gde bi mogli sad? Sa kime ćemo da se vidimo?” ili panika jer je loše vreme i kako ga potrošiti u kući.

U postu o spojenoj dnevnoj sobi sa kuhinjom sam pisala i o tome koliko mi je važno da imamo zajedničko vreme, ali da to nije pod moranjem i opterećenjem. Kod nas je to od prvog dana sve nekako neopterećeno, ako znamo da smo svi stigli kući, ručali i da nemamo nikakve obaveze tog dana.

20170327_181904

Kafa i crtanje u dvorištu

Jučerašnji, hladan, ali sunčan dan, iskoristili smo da budemo u dvorištu. Posle njihovog samostalnog igranja desetak minuta (dok smo mi rasklonili ručak i skuvali kafu), prvo smo se igrali da su tata i mama gosti restorana, a oni kuvari. Asistirala sam i oko pomoći pri savijanju sarmica od zelja i čupkanju sitne trave za supu sa rezancima.

Onda smo se dogovorili da na staru paletu na travi, koja je bila jedino osunčano mesto i ne moramo da sedimo na hladnom podu, iznesemo bojice i papire i svi se bacimo na crtanje. Najmlađi član nam je podelio zadatke: tata crta dvorište, bata kombajn i tenisko takmičenje, ja treba da nacrtam nju u travi, a ona će ipak samo da boji Tomasa. I tako smo se svi bacili na izvršavanje zadataka.

20170327_181923

Zajedno smo iskoristili da pričamo o bojama, načinu crtanja i ko iz kog ugla vidi predmete, rasteretili misli, a i ruku, neopterećeni da li ćemo napraviti remek delo ili samo zadovoljiti dečiju želju, pijuckali smo kafu i uživali. Verujte, neobično je uživanje, kada neke stvari i sami radite ponovo nakon tridesetak godina. Možda ste napredovali dosta, možda nimalo, ali, zar je uopšte važno. Niste popili poslepodnevnu kafu uz televizijski program ili švrljanje po društvenim mrežama na mobilnom telefonu. Makar imali i pola sata da izdvojite tokom dana na slobodne aktivnosti koje ne uključuju kuvanje ručka za sutra, prašinu ili slaganje veša, deca će vam biti zahvalna i srećna jer ste im se posvetili i pokazali da je to što njih zabavlja i vama itekako interesantno.

Drugi kreativni načini poslepodnevne zabave

Ovu ideju, kao i sve, možemo da nadograđujemo na mnogo načina, ako uključujete i nove finansijske izdatke, mene lično oduševljavaju bojanke za odrasle (oko 600 dinara su u većim knjižarama). Možda da razmislite da kupite neku, pa da se pridružite deci u bojenju. Možete neki dan i organizovati u drugačije kreativne radionice koje uključuju:

  • kolaž papir (60 dinara veliko A4 pakovanje u kineskim prodavnicama),
  • igranje sa plastelinom – pisaću i o domaćem plastelinu uskoro, a ne mora da bude Play-Doh ili tako neka skuplja varijanta. Ako su u pitanju deca starija od 3 godine, slobodno im kupite najobičniji plastelin koji takođe košta oko 50-70 dinara, onaj koji smo i mi koristili nekada. Po meni je taj plastelin bolji za razvoj kreativnosti i fine motorike,
  • tokom jesenjih dana možete lepiti suvo lišće na papir ili praviti životinje od lišća, kestenja i žireva.

Postoji pregršt načina, uglavnom se o većini piše na raznim portalima na internetu, ali ja često steknem utisak ili da je sve pod moranje i silnu organizaciju ili pak treba da provedete dva dana u prikupljanju svega što vam je potrebno da napravite ovo ili ono. Mene uglavnom to zamori i pre kraja teksta, a kamoli da se posle angažujem da pribavim sve te šljokice, lepkove, slamčice, papire, dugmad…

Save

Save

4 thoughts on “Jedno poslepodne sa decom

  1. Tokom jeseni lišće, a tokom proleća i leta može se presovati cveće. Kasnije od njega praviti super česitike pa i uramljene slike, zašto da ne! Sjajno crtaš 🙂 Moj se crtež ne bi razlikovao od dečijeg 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *