Insekti sa kojima se srećemo

Kada imate dvorište, onda morate da se naviknete da ćete se sporadično susretati i sa različitim insektima. Sa nekima češće, sa drugim ne tako često. Uglavnom, nije to baš tako strašno, kao što mnogi zamišljaju, da bube hodaju na sve strane. Ove fotografije insekata su prikupljane u dužem vremenskom intervalu, ne sreću se baš toliko često.

Nisam neki ekpert za vrste i nazive, posebno ne latinske. Čak i za grupe insekata konsultujem staru dobru Faktopediju, u izdanju Mladinske knjige. A opet ni za neke od ovih slučajeva nisam našla pravi naziv.

Insekti - bumbar

Uglavnom se moje poznavanje vrsta insekata deli na:

 • ovog se sećam kad sam bila mala,
 • ovo je skakavac (mrav, jelenak, smrdibuba, muva…) i
 • šta je ovo dođavola?

Tvrdokrilci

Kada su u pitanju razni tvrdokrilci, onih razumnih veličina i potpuno bezopasnih imamo na izvoz. Uglavnom su to neke okruglaste crne bube koje mačke tamane besomučno, te nijedna ne preživi put na otvorenom duži od metar.

Ali tu i tamo pojave se kukci, neki jelenak, malo veći primerci. Neki uspeju da prežive napad mačaka, ali one za te veće nisu zainteresovane da ih pojedu, pa ujutru nabasamo na ovakve slučajeve kao na slikama.

Insekti - jelenak zenka

Jelenak ženka

Insekti u dvorištu - buba

Insekti u dvorištu - bube

Rovci u bašti

Moram se pohvaliti da sam neizmerno srećna što do sada nisam imala priliku da slikam rovca, iako sam jednom naletela kada sam kopala zemlju za cveće na larve. Larve su neopisivo ružne, kao debeli beli crvi. Možete ih videti ovde.

Inače, meni nije bilo dobro pri susretu sa letećim rovcem. Dovoljne su mi traume koje iz detinjstva vučem, a vezano za prekopavanje bašte kada tata ide na pecanje i vadi ašovom ta grozna čudesa iz zemlje. Rovci ne lete, osim mužjaka, u proleće u sezoni parenja. Neki primerci su veći i od zelenih skakavaca, ako ste sa njima imali prilike da se sretnete nekada.

Skakavci

Kada smo kod skakavaca, par puta smo neleteli na one minijaturne braon u travi. Ali naravno da nisam stigla da ih slikam. Osim njih, jednom smo u društvu imali večernji bliski susret sa tim čuvenim velikim zelenim. Mada, desilo nam se da nam isti i u stan uskoči, tako da nije ništa češće.

Smrdibube

Tek kada sam imala prvih dodirnih tačaka sa setnicama, shvatila sam šta znači ona izjava “Dosadan si kao stenica!”. U stanu smo imali problem sa onim gadnim crvenim sa crnim tačkama na leđima, koje su se razmnožavale brzinom svetlosti i bilo ih je svuda oko zgrade. Bilo je i smrdibuba, ali ne kao ovde. U kući nerviraju, posebno noću kada polude, ali ono što je totalno stradalo od njih, bio je prošlogodišnji paradajz u bašti. O tome više možete pročitati ovde –  Naša prva bašta, ali će smrdibubama biti posvećen poseban post.

Smrdibuba

Gusenice

Sa gusenicama srećom nisam imala previše dodinih tačaka, mada sam uporno pokušavala da se odvažim i ove uhvatim za dlačice. Par puta smo naišli na po koju. I videli još koju zelenu, bez dlaka. Ne znam kako sam, kada sam bila mala, mogla bez straha da hvatam i nosim one zelene dlakave što ih ima na lozi. Sada ne bih smela, a to sam već spominjala u jednom sećanju na detinjstvo – Šetnja kroz godišnja doba.

Dlakava gusenica

Paukovi

Sa paukovima imamo susreta, ali sve su ovako neke bezopasnije vrste. Kada kažem “bezopasne” naravno da ne mislim da možemo da naletimo na tarantulu, nego neke veće na koje bi obratili posebno pažnju ili se deca uplašila.

U kamenjaru koji smo pravili za sukulente, ovih možete videti bar 5-6 kako jure na sve strane kada se zaliva cveće. Valjda im tada ometamo stanište. Tu su uglavnom, ne smetaju, veoma su brzi i očas pobegnu nazad, pa ih je teško i slikati.

Insekti - pauk

Ovog pauka već smatram za kućnog ljubimca. Kada sam sa prvim toplim danima počela da čupkam osušeno lišće sa zečijih ušiju, on je izašao na videlo, bar duplo manji nego sada. Možda je imao oko 1centimetar u prečniku ceo. Sada, kada se presađuje ili drma lišće izbaulja tako veliki već oko 3 centimetra ceo. I dalje nije preveliki, a definitivno je odlučio da tu živi, rekla bih.

Insekti - bastenski pauk

Nemamo ni neka mesta zabačena, pa nema krstaša, njih sam se u detinstvu uvek plašila. Naletela sam na jedno leglo, ali nisu uspeli da porastu toliko da smetaju ili su otišli u neke mirnije krajeve nego što je to kod nas slučaj.

Insekti - pauk krstaš

Ose, pčele i bumbari

Uglavnom svako sunčano jutro, još i ne izmilimo svi napolje, tokom proleća doleću razne vrste insekata koje skupljaju polen. Ne diraju nas, nema ih mnogo da imamo problem, obave šta imaju i produže dalje.

Jedino nekada posle podne ose počnu da obleću oko dečijeg bazenčića u vreme kada zađe jako sunce. To pripisujemo i tome što je bazen šarenih boja. Tu smo uvek na oprezu malo jer se bojim da nekog ne ubodu. Posebno što su deca naviknuta da ne drame i ne beže, pa onda on pokušava da ih izvadi plastičnom čašicom ako upadne u vodu i slično. Ima i onih koje se utope, on ih samo izbaci pored, a uglavnom trče bosi po travi. Za sada nismo imali incident, što ne znači da nam se neće omaći koji.

Insekti - osa

Insekti u dvorištu

Koje insekte svi srećemo?

Mravi

Imamo one obične male crne mrave, ne preterano. Tu i tamo naprave neki mravinjak, tu i tamo deca zaseju neke mrvice, pa oni naprave putić da se posluže hranom i to je uglavnom to. Imali smo iste situacije i na terasi, oko zgrade. Ništa novo i neobično. Nemamo one male žute koji se nekad pojave u stanovima, ali ni velike koji znaju da ujedu.

Insekti - Mravi u dvoristu

Komarci

Komaraca svuda i uvek. Kako dolazi lepše vreme, tako ih ima sve više. I mi se dovijamo kao i svi sa tabletama i tečnostima unutra, a onim čuvenim spiralicama napolju. Decu prskamo sredstvom predveče, pa uglavnom prođu bez ujeda. Ako se neki i zadesi tu su Fenistil ili Sinopen. Imali smo ranijih godina situacije da se ujed zakomplikuje, pa jake alergijske reakcije kada smo uključivali i sirup.

Muve

Muve su najdosadniji insekt koji postoji. U kući ih ima stalno od proleća do jeseni. Nerviraju posebno od kada svane jer pored njih je teže spavati nego pored komaraca.

Insekti - muva

Koje ineskte nemamo u i oko kuće?

Pošto nabrojah svašta što imamo, moram da spomenem i neke koje nemamo, a imali smo ih svakodnevno u visokom prizemlju stana – stenice (crveno-crne), bubašvabe, bubarusi i uholaže. Ne znam čega se vi bojite ili vam je jednostavno neprijatno, ali meni je veoma drago što smo se ovih iz stana rešili. Ovo što sada srećemo po dvorištu mnogo lakše prežim.

Save

6 thoughts on “Insekti sa kojima se srećemo

 1. “ovog se sećam kad sam bila mala,
  ovo je skakavac (mrav, jelenak, smrdibuba, muva…) i
  šta je ovo dođavola?”

  Moj spisak je identican, mada imamo i kategoriju “sta je ono sto lici na leptira/moljca sa surlicom kao u slona a velicine je kolibrija” i kategoriju “ahm, hajde se pomeri od toga!!” jerbo su se pojavile neke cudne mutacije.
  Macka to uglavnom razredi ocas posla, iako je vortamo da predje na uholaze (za koje vam zavidim sto ih nemate. Hoces koju.. stotinu?)

  1. Preporodila sam se od tih uholaza, jer sam ih u stanu često zaticala oko kreveca i kojekuda dok su bili mali. Ovde srećno nijednu do sada nisam videla. Hm, možda imamo nešto mnogo strašnije što ih jede. 🙂

  1. Sa smrdibubama smo ove godine bolje prošli nego prethodne kada su potpuno uništile paradajz. Imam post baš o njima u drafts, ali nikako da ga objavim 🙂
   Da li imate neko sigurno i efikasno, trajno rešenje protiv njih?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *