Ikea radionica o preuređenju dnevne sobe

Ikea radionica o preuređenju dnevne sobe

Bila sam u Ikea izlogu na radionici “Osmisli ponovo svoju dnevnu sobu”. Prošli put sam imala peh da se dete razboli, pa je ovo prva na kojoj sam bila. Dosta vas je na instagramu pitalo o tome kako izgleda jedna Ikea radionica. Deo sam pokušala da prepričam kroz Instagram storyje. Mimo radionice, ovde ću pokušati da vam prenesem i neke stvari o samoj Ikei koje nisam znala ni ja.

Zašto je Ikea dobar izbor za dom?

Mnogi u Srbiji osporavaju kvalitet koji nudi Ikea. Neću da pričam o tome koliko je u našem mentalitetu da dočekamo “na nož” neke nove stvari, te da li i kako radi i proizvodi konkurencija. Ono što je, fakat – činjenica, jeste da Ikea nudi ponešto za svačiji džep. Ako želite puno drvo, to ćete i platiti. Možete birati skromniju cenu i materijal, na primer ivericu. A, možete naći i ekstremno skromne povoljne komade kako bi opremili recimo stan koji ste iznajmili sitnim potrepštinama (na primer, dozer za tečni sapun 80 dinara, četka za wc 80 dinara…). Svakako, Ikea je još samo jedna mogućnost da napravite izbor, ne nužna obaveza da tamo kupujete bilo šta.

Meni se dopada jer nudi mnoštvo izbora, lep dizajn i sasvim zadovoljavajući kvalitet. Mi nemamo velike prohteve ni sklonost da kupujemo nameštaj koji će nam trajati zauvek. Posebno volimo komade za decu, kao i sitne potrepštine za kuhinju i dekoracija za dom.

Ikea koristi netoksične boje

Ono što nisam znala je da Ikea već par godina koristi isključivo netoksične boje i materijale koje ne izazivaju alergije i nisu štetne za okolinu. Nema upotrebe veštačkih boja. Čak su izbacili deo ponude ogledala upravo iz razloga št prelaskom na pravljenje ogledala bezbednih za životnu sredinu nisu mogli da prave sve modele kao i do tada.

Povraćaj robe u Ikei

Svi Ikea proizvodi počev od šolje do garniture mogu se vratiti u roku od 365 dana, ako niste zadovoljni. Na primer, možete reći da vam se taj komad nameštaja ne uklapa u životni prostor, da vam je neudoban i slično. To je sasvim dovoljno. Oni primaju nazad proizvode i bez računa, ali zakon u Srbiji nalaže da je obavezno priložiti fiksalni račun.

Ovo nisam znala, a funkcioniše bez problema. Nema potrebe da imate bilo kakvu dilemu, ako je nešto što ste kupili nezadovoljavajućeg kvaliteta ili nije ispunilo vaša očekivanja.

Ikea radionica – kako do novog izgleda dnevne sobe

Još uvek smo u razmatranju da li da sada menjamo garnituru i sto u dnevnoj sobi? Dilema nam je i da li da samo zamenimo mebl na garnituri do daljnjeg? Možda da ipak sačekamo preseljenje?

Zanimalo me je da čujem savete stručnjaka na ovu temu. Već sam pisala da imamo spojene kuhinju i dnevnu sobu. Dodatna specifičnost je što nam taj prostor služi i kao kancelarija u kojoj oboje radimo, a imamo i troje male dece (od čega je jedno devetomesečna beba koja puzi). Tako da je tu, mimo kuhinje i trpezaijskog dela,  sve što možete zamisliti u prosečnoj dnevnoj sobi, plus:

 • sto sa desktop računarom, štampačem  i dokumentima, zatim laptop računar;
 • velika polica za knjige,
 • korpa sa pletivima i iglama,
 • bebina prostirka sa igračkama,
 • bebine presvlake i pelene za prvu ruku (da e bih išla na sprat svaki put),
 • više čaša i kutija sa flomasterima, bojicama, papirima i bojankama,
 • još neke igračke koje su večito na relaciji njihova-dnevna soba.

Obzirom da istovremeno radim za računarom, čuvam bebu i spremam ručak, važno mi je da sve bude na dohvat ruke. Nemam vremena da sve raspremam, radim na miru i slično. Nekada se vreme za pisanje teksta svodi bukvalno na jednu rečenicu pre nego što me beba prekine ili pozvoni firmin telefon. Današnje tehnologije olakšavaju stvar, po pitanju posla, time što dobar deo može da se uradi usput i preko mobilnog telefona.

Ono što je karakteristično za Srbiju jeste da četovoročlana porodica ovde ima životni prostor od nešto više kvadrata u odnosu na evropski prostor. Međutim i potrebe se razlikuju. Kod nas postoje slave, velika okupljanja i proslave za koje je potreban prostor, što nije običaj u zapadnoevropskim zemljama.

Šta nam je potrebno u dnevnoj sobi?

Ono što sam čula kao savet u Ikei je da razmislimo šta nam je zaparavo od nameštaja potrebno u dnevnoj sobi. Treba da razmislimo da li je polica za televizor, na primer, neophodna. Zaista, ko je propisao spisak neophodnih elemenata u dnevnoj sobi? Nama bespotrebno stoji ogromna polica sa preko 300 knjiga. Kad malo bolje razmislim, i komoda za televizor nam nije neophodna. Zapravo, bolja je jedna koju smo ranije koristili koja ima leđa, pa je televizor bio okačen na zid. Sada nema mesta, te iza tv-a stoji polica sa knjigama.

Glavni problem i ono što mi se ne dopada je svašta nešto što ostavljamo ispod klupskog stola, na šanku, na trpezarijskom stolu. Uvek neki višak odložene garderobe, uvek neki papiri, igračke, časopisi. Moram dobro osmisliti neke zatvorene prostore za odlaganje u dnevnoj sobi. Već sam odabrala klub sto koji mi se dopada i ima prostor za odlaganje, ali se bojim da će svašta biti smešteno u taj prostor koji je otvoren i neće izgledati lepo. Uz njega bih kombinovala ovaj žuti Gladom poslužavnik-stolčić koji može da se sklapa.

Rasveta u dnevnoj sobi

Ne znam koliko ljudi imaju naviku da kupuju sisteme rasvete baš u Ikei. O tome se pričalo kada je bila Ikea radionica. Meni se lično ne dopada ono sa ugradnim osvetljenjem, nekim led crevima skrivenim i čudima, pa spušteni plafoni i gipsani radovi. Koliko videh Šveđani to vrlo prosto rade, ne brinu o tome da sve živo bude skriveno i ukopano, već problem rešavaju kanalicama i očas posla izmene sve ako im se više ne dopada. Sjajno je što imaju fantastičnu rasvetu, LED sijalice i mogućnost spajanja sve rasvete uz omoć wi-fi (bežičnog kabla) i uređaj za upravljanje kompletnom rasvetom u prostoriji, a da vas to ne košta basnoslovno. Sijalice imaju dug vek trajanja od 15-25 hiljada radnih sati.

Uređaj za upravljanje rasvetom, osim promene jačine, nudi i mogućnost promene boje rasvete.

Ovo sa rasvetom me posebno zanima, jer želim da uredim prostor tako da imam neko svetlo samo za večernje čitanje i u dnevnoj sobi. Nisam navikla da čitam sa upaljenim velikim svetlom i ne prija mi tako jako svetlo pre spavanja. Uglavnom čitam u spavaćoj sobi, ali to nekada budi bebu i nemoguće je ako neko od dece pređe kod nas u sobu.

Izbor nameštaja za dnevnu sobu

Oko izbora sofe uglavnom svi uložimo najviše vremena. Da li ćemo birati trosed, dvosed, ugaonu garnituru, neku dodatnu fotelju? Da li se u dnevnoj sobi i spava? Da li je potreban prostor za odlaganje?

Čini mi se da su garniture u Ikei nešto skuplje nego što je prosečna odvojena cena za garnituru u Srbiji. Činjenica je da su definitivno veoma udobne, lepe i da nude brojne pogodnosti:

 • birate dezen, izgled nogara (to nude i skoro svi drugi proizvođači),
 • kod moduarnih možete birati svaki deo pojedinačno – jednosed, naslon itd,
 • imate mogućnost izbora da li želite i prostor za odlaganje, mehanizam za spavanje,
 • imate mogućnost izbora materijala za dušek – poliuretanska pena, žičano jezgro,
 • oko 80% ganitura ima mogućnost naknadnog poručivanja svih navlaka,
 • imate mogućnost da izvršite povraćaj u prvih 365 dana od dana kupovine.

Veličina prostora je ono od čega se uglavnom kreće, a onda i usklađivanje sa potrebama. Nama se oduvek najviše dopada kominovanje troseda i fotelja, ali to se pokazalo kao glomazno sa najmanje prostora za sedenje. Za sada imamo klasičnu ugaonu garnituru dimenzija 240 x 170 centimetara, a veliki tabure 80 x 60 centimetara je morao da bude odložen u spavaću sobu jer zauzima dobar deo prostora koji je potreban za igru na podu.

Ikea najviše prodaje garnitura i sofa u sivoj boji, koja se ujedno pokazala i kao najzahvalnija kada je u pitanju održavanje.

Šivenje tekstila u Ikea Srbija

Još jedna mogućnost koja postoji da biste sve uklopili po svojoj meri je prodaja tekstila. U okviru svoje akcije da budu društveno odgovorni i uključivanja socijalnog preduzetništva u svoje poslovanje, Ikea sarađuje sa udruženjem Eko beg. Ovo je uduženje žena starijih od 40 godina koje su se prekvalifikovale da šiju ekološke unikatne torbe. U Ikea robnoj kući možete odabrati tekstil i šta želite da sašijete – zavese, jastučnice, kecelju i drugo. Zatim platiti materijal i sačekati pola sata do sat dok šivenje bude završeno. Možete odmah ostaviti i zavese kupljene u robnoj kući na skraćivanju, a cenovnik njihovih usluga možete videti OVDE.

Planiranje promena u dnevnoj sobi

Sada imam sve elemente koji su mi bili potrebni da osmislim novi izgled. Ostaje još da vidim kojim redom da krenemo sa izmenama, šta može da se prepravi, šta treba da se kupi novo, a šta nam više nije potrebno. I, naravno, najvažniji element, kako finansije budu dozvoljavale.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *