Farbanje stola i stolica

Posle poduhvata sređivanja, kada smo ofarbali krevetac i komodu za bebin kutak, rešili smo da se upustimo u farbanje stola i stolica u dvorištu. Obzirom da nikada ranije nisam farbala, nisam nikakav stručnjak. Glavni saveznik za ideje mi je bio internet, a sugestije sam dobila i od prodavca farbe. Stoga će potpunim početnicima ovaj post značiti, a iskusne molim da podele svoje dragocene savete sa nama.

Ideja za farbanje stola i stolica

Probitna ideja je bila da uradim dekupaž od starih novina. Ova ideja je otpala jer nisam uspela da nađem crno-bele novine. Sada je dnevna štampa u boji, pa još sa fotografijama političara i to je odmah otpisano. Iskreno, nisam se do sada bavila dekupažom, a to mi je velika želja. Najdalje što sam stigla je sređivanje uskršnjih jaja. No, to sada nije ni važno. Morala sam da smišljam šta ću dalje. Nameštaj je bio u tako raspalom stanju od dve godine na kiši i snegu, da bi ga većina verovatno pre bacila.

U pitanju je komplet sto i 4 stolice, od presovanog kartona i šperploče, sa metalnim nogarima. Delovi šperploče i ploča stola su bili presvučeni plastifikacijom. Sećate se da su pre desetak godina te stolice bile vrlo popularne. Iskreno, obzirom da je taj komplet kupljen kao prva ruka za tada prazan stan i plaćen oko 10.000 dinara u Forma Ideale, odlično je izdržao. Da je bolje čuvan u kući, verovatno mu ništa ne bi falilo.

Stolice - stanje pre pripreme za farbu
Stolice – stanje pre pripreme za farbu

Elem, jedino što sam imala, a zamislila da treba da iskoristim je crvena uljana farba. Nismo baš ljubitelji previše crvenog, posebno ako se kombinuje za crno-belim detaljima, pa sam imala dilemu kako da nam se dopadne. U pomoć sam, kao i obično pozvala Pinterest. Ova društvena mreža je pravi spas za ovakve projekte. Tamo sam otkrila kombinaciju crvene i azurne. Stavljala sam sve postupno u Instagram priče.

Kupovina materijala za farbanje stola i stolica

Već sam imala uljanu osnovnu i crvenu farbu, uljani razređivač i četku za nju. Kupila sam Antikorozin, zatim osnovnu vodenu farbu Vitex Aqua Eco i isto tu farbu, samo toniranu po ton karti. Malo sam se bojala da li sam odabrala dobru nijansu. Dosadašnje iskustvo me je naučilo da je tih, oko 150-200 dinara više, u odnosu na kupovinu tonera najbolje uložen novac. Nikada sami niste sigurni da li vam je jedan toner dovoljan i kako će ispasti. Sama farba košta oko 850 dinara. Nije baš jeftina, ali sam potpuno oduševljena i nanošenjem, brzinom sušenja, nema nikakvih problema da se opere dok je sveža, a nije mrdnula evo ni dva meseca kasnije. Kupila sam i još jednu četku, dodatnu šmirglu i novi sunđer za mali valjak (mada sam na kraju sve završila četkom).

Šablon za nanošenje šare na farbane površine

Osim što sam pronašla kombinaciju boja koja mi odgovara na Pinterestu, tamo sam našla i ideje oko nanošenja šara na različite površine, jer u poslednje vreme obožavam restauriran i unikatan nameštaj. Šablon sam našla na Aliexpress-u ovde. Koštao je sa dostavom 1.04 evra. Za njegovo nanošenje sam koristila mali sunđer sa sudove od 10-15 dinara.

Farbanje stolica u toku
Farbanje stolica u toku

Priprema za farbanje stola i stolica

Priprema je pakleni deo. Bukvalno. Posebno ako, kao mi, nemate ni neki bolji alat. Srećom ja uglavnom vešto izbegnem taj deo, muž se žrtvuje uvek za pripremu nameštaja. Prvo je razdvojio sve metalne delove. Ovaj put sam samo malo ljuštila već oštećene delove plastifikacije, ali one delove koji su bili čvrsto zalepljeni je bio užas skinuti. Metal je malo išmirglao, zatim premazao atikorozivnim sredstvom. Kada se sredstvo osušilo, bilo je spremno za farbu.

Sto i stolice kada je završeno farbanje
Sto i stolice kada je završeno farbanje

Proces farbanja

Farbala sam naizmenično, kako smo šta stizali da spremimo i radimo. Ako uzmete u obzir da smo ovo radili u slobodno vreme, a da pride imamo troje sitne dece od kojih dvoje trči okolo, a treće je beba, biće vam jasno zašto se sve razvuklo na nedelju dana.

Ispalo je bolje nego što sam očekivala. Farbe razredite prema uputstvu (uljanu sa uljanim razređivačem, a vodenu sa vodom). Dobro promešajte i onda koristite. Ova ekološka Vitex farba je fantastična. Nisam čak ni upotrebljavala valjak. Sve sam farbala jedan sloj osnovne, a dva sloja farbe u boji.

Zaboravila sam da naglasim da sam tražila da azurna farba bude mat, kako bi bila bolji kontrast ovoj crvenoj koja je sjajna.

Nanošenje farbe na šablon - crtanje šara
Nanošenje farbe na šablon – crtanje šara

Crtanje šara pomoću šablona na farbane površine

Kako to obično biva, poručeni šablon je stigao skoro 2 meseca nakon poručivanja. (Sve porudžbine koje sam mnogo kasnije poručila stigle su pre ove.) A kada je stigao, nisam bila sigurna šta i kako želim na stolu. Za stolice mi je bilo jasno.

Ovo nije baš jednostavno kao što izgleda. Nije mi bilo važno da bude skroz bez greške, ni ne primećuje se, a i deluje kao da sam baš to htela. Međutim, zaista treba biti pažljiv. Šablon je prilično tanak, iako plastični i obzirom da stolice nisu idealno ravna površina, trebalo je pridržavati da se ne odiže. Fiksirala sam blago širokim selotejpom, a onda uzela najobičniji manji sunđer za sudove. Onaj što se kupuje u paketima od 10 komada. Prvi pokušaj je bio promašaj jer je ispod sve bilo umuljano i podlivalo pod kalup. Parčetom pamučne krpe, natopljenom u uljani rastvor sam sve obrisala i krenula iz početka. Sunđer ne treba da bude previše natopljen, nego samo malo i onda jednom rukom pridržavate kalup, a sunđerom tapkate, ali tek toliko da se popune površine. Da sam koristila vodenu farbu, išlo bi mnogo brže i lakše bih spirala farbu, ovako je ipak malo trajalo.

Svaki put kada šarama nanesete neki šablon, odlepite selotejp, pa prebrišete pamučnom krpom sa uljanim razređivačem kalup, pa onda nastavljate dalje.

Šta još treba uraditi nakon farbanja?

Posle nekih dva meseca, sve je kako treba. Veoma smo zadovoljni. Jedna stolica se malo oštetila na samom vrhu kada je prilikom oluje vetar srušio na kameni pod. Konsatovali smo da bi najbolje bilo da sve prelakiramo, kako bi osigurali da boja bude bolje fiksirana, kao i šare koje se nalaze na njima. Ali to kada stignemo. Sada već razmišljamo šta bi novo mogli da radimo.

Završeno farbanje stola i stolica sa šarama pomoću šablona
Završeno farbanje stola i stolica sa šarama pomoću šablona

 

2 thoughts on “Farbanje stola i stolica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *