Enciklopedija – omiljeni izvor znanja

Mi smo za sve pomalo i old school. Iako se meni posao velikim delom svodi na internet, a i privatno živimo u skladu sa novim tehnologijama. Nismo od onih koji kao beže od društvenih mreža, a svodi se na svojevrstan voajerizam – čitaju stalno i svašta, ali retko šta i sami objavljuju. I ovaj blog nastao je kao ideja da se predoči kako može u današnje vreme da se živi van betona i svakodnevne jurnjave po gradskim ulicama. U skladu sa načinom života i pošto volimo knjige svi, rado posegnemo za nekom enciklopedijom sa police što da naučimo nešto novo, što da se razonodimo.

Deca vole da uče iz enciklopedija i atlasa

Mi se češće inforimišemo na Google-u moram priznati, ali deci su enciklopedije u ovim godinama još uvek uglavnom dovoljne. Po meni su i bolji izbor jer je sve sistematično navedeno, a odgovor na jedno pitanje nas odvede istraživanjem u sasvim drugu oblast. Neretko ih korisitimo i u poslepodnevnim satima, uz kafu, kada odaberu oblast o kojoj čitamo, pa se onda oni bace da ilustruju naučeno dok nas dvoje u miru pričamo o proteklom danu i kafenišemo još petnaestak minuta.

Ne mogu, a da ne priznam da mi j,e drago što kada ih nešto zanima kažu: “Moramo da pogledamo u enciklopediji.”

Nisu oni neki genijalci. Rekla bih da su prosečna deca. Ne forsiramo ih da uče da pišu, čitaju i strane jezike još uvek.

Sve je na nivou upoznavanja sa svetom koji ih okružuje. Ali ih učimo da znaju da uče, negujemo dečiju radoznalost da još više raste, da uvek iznova pitaju, da povezuju ono što vide u okruženju sa onim što mogu da pronađu i nauče. Primećujem tu iskricu u njihovom oku kada otkriju neki nov podatak, a i kako su ponosni kada drugarima mogu da objasne nešto novo. Meni je to veoma bitno. Već sam spominjala da nisam od onih roditelja kojima je važno da jednog dana završe neke fakultete zato što moraju i bave se zanimanje kojim moraju, a ne nečime što ih ispunjava.

Učimo ih da je edukacija jedan ciklus koji se nikada ne završava, a da je izvor radosti, jer biraju svoja interesovanja, a ne nešto što se radi pod moranjem i na silu.

Smatrala bih da smo negde pogrešili da oni ne koriste rado i sada razne slikovnice, enciklopedije, da moram da ih teram, da pored gradiva jednog dana ne žele da čitaju neobaveznu literaturu i kao vrhunac – da izrastu u ljude koji osim onoga što su naučili u školi i fakultetu nemaju drugih tema i nemaju kulturu čitanja.

Nemamo veliku biblioteku, a ovo je deo edukativnih knjiga kojima se često služimo. Neke bih zaista volela da vam preproučim. Imajte u vidu da ja ovo pišem sa iskustvom i iz aspekta roditeljstva sa decom koja imaju četiri i pet godina. Ali spomenuću i nešto za nas, odrasle.

Naša edukativna biblioteka

  1. Larousse enciklopedija za decu

Izdavač: Laguna

Enciklopedija Larousse za mališane je najbolja dečija enciklopedija koju sam imala prilike da vidim. Kupili smo je sinu za četvrti rođendan, ali možete je već od dve i po – tri bez problema koristiti. Sve je lepo objašnjeno, po oblastima i sa puno ilustracija, tako da taman toliko mogu da zapamte, a da ne postane naporno ili dosadno. Uz to je veoma kvalitetna, tvrdog poveza i debelih masnih listova, pa baš može dosta da se koristi, a da se ne pohaba.

2. Lepezice sveznalice

Izdavač: Vulkan – Vulkančić

Ovo nije enciklopedija, ali je nama sjajno poslužila u nekoj međufazi beba – predškolac. Po njima se vidi koliko su korišćene. Sve kutije su dodatno lepljene selotejpom. Ove za uzrast 2-3 godine smo definitivno najviše koristili. A postoje za sve uzraste do škole. Inače, možete potražiti mnoštvo kartica na ovu temu i za učenike osnovnih škola, viđala sam tematske o Beogradu, vezane za učenje slova ili engleskog jezika.

Meni je zgodno i što su malog formata, pa sam ih često nosila u tašni, ako znam da idemo kod nekoga u goste ili do kafića, da imaju zanimaciju. Posebno što do skoro nisu imali baš naviku da gledaju crtani na televiziji duže, a nismo ni ljubitelji puštanja koječega na YouTube-u.

3. Atlas tela

Izdavač: DCB System Commerce

Ovaj atlas smo baš nešto davno kupili, pre dece. Služio nam je da deca koja dođu u goste imaju čime da se zanimaju. Odavno vidim da ne može nigde da se nađe, a šteta jer je baš sjajna stvar. U sredini se nalazi slagalica od 9 kocki, za 6 različitih slika – 6 lekcija o telu. Uz to ima i malu knjižicu – vežbalicu, dvostranu slagalicu (skelet i ljudsko telo sa venama i mišićima), kao i 100 kartica sa pitanjima i odgovorima, podeljenim u 10 oblasti. Sve je vrlo zabavno, skraćeno tako da im bude lako za pamćenje, a prilagođeno je deci možda od 4-5 pa do kraja osnovne škole.

4. Životni ciklusi prirode – karte

Izdavač: DCB System Commerce

Ovo je veoma zgodna stvarčica. Velikog je formata (oko 30cm visoke karte), korice su od tvrdog kartona sa čičkom pri dnu, tako da mogu da stoje uspravno. Sastoji se od 16 karata prirodnih ciklusa i slikovito su objašnjeni različiti ciklusi. Na primer, sama sam tu prvi put slikovito imala priliku da vidim životni ciklus pčele i razlike između matice, radilice i truta.

5. Leksikon država sveta

Izdavač: Politika

Ovaj mali leksikon je odlična priručna stvarčica sa podacima o svakoj državi sveta. Inače smo ga koristili kada smo igrali igricu vezanu za vežbanje govora. Ćerka je još učila da izgovara sve tečno, a sin da utvrdi Č, DŽ, Š i da tečno govori i kada treba “lomiti jezik”. Naizmenično sam im čitala odavde imena država i gradova, a njihov zadatak je bio da ponove to što kažem. Njima je to bilo zabavno da uspeju da ne promaše nijedno slovo iz reči kao što su, na primer: Ekatepek, Nuakšot, Miškolc, Isfahan, Konakri, Vanuatu, Kočabamba, Mogiljov, Antigva i Barbuda i slično.

6. Mala školska enciklopedija

Izdavač: Narodna knjiga i Politika

Ovu enciklopediju još nismo preterano koristili. Ali verovatno će im jednog dana poslužiti. To je klasična enciklopedija gde je svaki pojam u jednoj do dve rečenice objašnjen, uz nju se dobijao i periodni sistem elemenata i krug sa nepravilnim glagolima na engleskom jeziku. Verujem da će im poslužiti kada krenu u osnovnu školu.

7. Školska enciklopedija – 12 delova

Izdavač: Egmont

Ovu enciklopediju baš dosta koristimo. Izlazila je na trafici kada je starije dete bilo beba i iz meni nepoznatog razloga se zalepio za ovaj četvrti deo – MORE. Tako je sa dve godine već znao sve moguće životinje koje se mogu sresti u moru.

Do skoro nismo čitali sve, nego sam im objašnjavala slike, prepričavala. Za osnovce je odlična. Nije možda baš potpuna da sve detaljno i slikovito obuhvata, ali je dovoljno zanimljiva da drži pažnju.

Enciklopedija – moj svet se sastoji od 12 delova – Životinje severa, Životinje juga, Zemlja, More, Ptice, Dinosaurusi, Ljudsko telo, Svemir, Gmizavci i insekti, Biljke, Čuda prirode, Životinje.

8. Enciklopedija pitanja i odgovora

Izdavač: Alnari i Otvorena knjiga

Jedna u nizu enciklopedija koje mogu da budu zanimljive kako deci, tako i odraslima. Dovoljno je sveobuhvatna, a opet ne previše ozbiljna i opširna. Mi je najčešće koristimo tako što odaberu neku oblast, koje pitanje i odgovor pročitamo, pa onda pokušavaju da nacrtaju ono o čemu smo pričali.

9. 1000 ZAŠTO – 1000 ZATO

Izdavač: Vuk Karadžić, 1983. godine

Ovo je knjiga koju sam čežnjivo gledala na policama drugara tokom škole. Oduvek sam želela da je imam i pre par godina sam je baš povoljno preko Limunda ulovila. Mojoj sreći nije bilo kraja. Još uvek više služi da mi, odrasli, pročitamo po nešto zanimljivo, deci će verovatno za par godina tek koristiti.

10. Atlasi

Izdavač: Monde Neuf

Ovi atlasi su svojevremeno bili u prodaji na trafikama. Ne sećam se u kojim etapama su se prodavali. Sastoje se iz 6 delova: Atlas sveta, Atlas Azije, Atlas Afrike, Atlas Amerike, Australije i Okeanije, Atlas Evrope i Atlas Srbije.

Za sada su deca uglavnom samo ovaj Atlas sveta koristila. Iz tog dela su učili o položaju i rasporedu planeta, gledali kartu sveta da steknu osećaj o rasporedu država i nauče nekoliko. Na poslednjim stranama se nalaze i slike svih zastava, pa im je to zanimljivo da uče, a sada već pojedine da povezuju i sa lokacijom i glavnim gradovima.

11. FaktoPedija

Izdavač: Mladinska knjiga

Ovo je definitivno najdragocenija knjiga koju imamo u biblioteci. Dobili smo je na poklon, inače ne znam kada bih odvojila sredstva za nju. Nalazila sam i podatke da su se mnogi učesnici kvizova koji su dolazili do samog finala spremali upravo iz ove enciklopedije. Definitivno je najsveobuhvatnija, detaljna sa svim potrebnim ilustracijama.

Enciklopedije (13)

12. Stari brojevi National Geographic

Izdavač: National Geographic Srbija

Nažalost, nemamo sve brojeve časopisa od kada izlazi u Srbiji. Međutim, i ovo što imamo uvek može da posluži da se nešto zanimljivo i deci novo pročita. Posebno ih fascinira što su fotografije u časopisu impozantne.

13. Sveobuhvatna istorija civilizacije

Izdavač: Alnari

Ova knjiga je nešto za nas odrasle ili bar srednjoškolce, rekla bih i obuhvata tri oblasti: Stara Grčka, Rim i Egipat. Zanimljiva je da na jednom mestu pročitate sve lepo posloženo i pitko napisano, a opet da se ne zatrpate sa milion podataka o ličnostima i godinama. Na primer, knjiga koju imam – Grčka mitologija ima milion ličnosti koje od starta treba popamtiti, pa sam morala da na papiru skiciram porodično stablo da bih je razumela, jer nisam imala neko predznanje. Ovde to nije slučaj.

14. Tajna društva – Larousse

Izdavač: Mono i Manjana

Ovo je nešto za nas odrasle i moj novogodišnji poklon mužu nekom prilikom. Još jedan veliki format, tvrdo ukoričena i izuzetno kvalitetna. Obuhvata sve uključujući druide, derviše, kult posvećen Dionisu, šamane, alhemičare, okultizam, Al Kaidu, nacionaliste, Crnu ruku, Al Kapone, jakuze, kartele, nindže i drugo.

Kako možete nabaviti enciklopedije i atlase?

Nešto od navedenog smo kupovali u knjižarama, sada ih ima na svakom koraku, neke i na trafici kada su izlazile u određenim etapama, zatim na sajmovima, kod prodavaca koji su dolazili u firmu ili polovne.

Cene ovih knjiga se kreću od par stotina po nekoliko hiljada dinara, čak i za polovne primerke. Za FaktoPediju konkretno vidim da je rasprodata, mi smo je dobili na poklon, ali zaista mislim da je najdragocenija knjiga koju možete da imate tokom celog života i da je internet još dugo neće nadmašiti. Tako da kada budete mogli sebi da priuštite nešto ovako, skupo i u polovnoj varijanti, savetujem da je potražite na Limundu ili nekom sličnom sajtu. Nećete se pokajati sigurno.

Save

2 thoughts on “Enciklopedija – omiljeni izvor znanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *